Emmanuel Macron ”înţelege furia” împotriva statului după atentatul de la 14 iulie 2016 la Nisa şi a promis că ”totul va fi păstrat” în privinţa ajutoarelor victimelor terorismului, în alocuţiunea pe care a rostit-o în semn de omagiu adus victimelor acestui atac, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu voi trece sub tăcere aici, în această (vineri) seara, reproşurile care au apărut după atac. Furia multora s-a concentrat asupra puterii publice”, a spus şeful statului.

”Îndrăznesc să vă spun, ca şef al statului, că înţeleg această furie”, a declarat Macron, după care a promis că ”totul va fi păstrat” în privinţa ajutorării victimelor.

”Atunci când se întâmplă un lucru de neconceput şi ne sfâşie vieţile, căutăm cauzele. Şi statul trebuie să-şi privească responsabilităţile în faţă. Iar dacă Republica era surdă atunci când fiii şi fiicele sale îi strigau durerea şi indignarea lor, ea nu va mai fi Republica, ci un regim la capătul puterilor sale”, a continuat el.

”Însă vreau să vă spun, de asemenea, că eu îi cunosc pe conducătorii politici care au preluat atunci situaţia. Eu le ştiu integritatea şi umanitatea. Preşedintele François Hollande, premierul Manuel Valls, ministrul de Interne Bernard Cazeneuve şi, împreună cu ei, toate serviciile statului au luptat neobosit împotriva terorismului”, a salutat el.

O intensă polemică a avut loc după atentatul de la Nisa, soldat cu 86 de morţi, între preşedintele regiunii, redevenit primar al oraşului, Christian Estrosi şi Bernard Cazeneuve, pe tema mijloacelor folosite în vederea securizării Promenade des Anglais.

”Se va face totul pentru ca Republica, statul, puterea publică să vă recâştige încrederea. Pentru ca această probă de neconceput, în loc să ne dezbine, să ne unească. I-am promis acest lucru primarului vostru, Christian Estrosi, care s-a mobilizat atât de mult pentru ca statul să acţioneze”, a continuat Macron, evocând ”o Franţă reconciliată”.

Şeful statului le-a promis victimelor şi familiilor lor că ”statul nu (le) va abandona niciodată”. ”Nici nu va abandona căutarea adevărului, pedepsirea celor vinovaţi, şi nici susţinerea umană, juridică, financiară pe care le-o datorează victimelor”.

”Statul nu se va sustrage nici datoriei sale faţă de claritate, nici datoriei sale de compasiune. Exemplul de demnitate şi curaj pe care l-aţi dat nu poate, nu trebuie să se lovească de răceala birocratică. De aceea cunosc munca depusă aici în ultimii doi ani în vederea recunoaşterii situaţiei victimelor, dreptului victimelor”, a subliniat el.

”Se va păstra totul. De aceea mi-am exprimat dorinţa ca toţi miniştrii vizaţi să se angajeze alături de victime, sub responsabilitatea unei personalităţi cu experienţă, care va fi pentru voi garanţia ascultării şi eficienţei”, a spus Macron.

”Ştiu, că de un ajutor juridic, concret, administrativ, dar şi de un ajutor în sănătate, transport, pentru copii, viaţa administrativă şi cotidiană este ceea ce aveţi nevoie. Acestea toate vă vor fi asigurate. Mă prezint, aici, garantul acestui lucru”, a promis preşedintele.

Magistrata Élisabeth Pelsez a fost desemnată miercuri în funcţia de delegată interministerială la Ajutorarea victimelor, în urma unor critici cu privire la desfiinţarea unui secretariat de stat pe lângă victime, care exista în guvernele precedente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.