Preşedintele francez Emmanuel Macron îndeamnă la formarea unui ”guvern cu misiune” ”cât mai rapid” în Liban, o ţară care se confruntă cu o profundă criză politică şi economică de mai multe luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Diplomatul Mustapha Adib, care a fost numit luni premier, s-a angajat să pună în aplicare reforme cerute de comunitatea internaţională.

”Am văzut că s-a declanşat un proces în ultimele ore, care a permis apariţia unei figuri ca premier. Nu e treaba mea să aprob sau susţin (...), ci să mă asigur că se va forma un guvern cu misiune cât mai repede pentru a pune în aplicare reformele”, a declarat Emmanuel Macron luni, pe aeroportul din Beirut, la începutul celei de a doua vizite în decurs de o lună în Liban.

Şeful statului francez se întâlneşte marţi cu întreaga clasă politică.

El a evocat vineri ”constrângerile unui sistem confesional” care conduce ”la o situaţie în care aproape nu mai există o reînnoire” politică.

Principalele voci politice se pronunţă, pe rând, în favoarea unei schimbări a sistemului confesional de împărţire a puterii.

Preşedintele Parlamentului Nabih Berri, liderul mişcării şiite Amal, s-a pronunţat în acest sens luni.

Preşedintele Michel Aoun, surd la apelurile străzii, a îndemnat duminică, într-un discurs pe care l-a susţinut cu ocazia centenarului, la proclamarea unui ”stat laic”.

Macron a sosit luni seara la Beirut în a doua vizită în Liban după exploziile tragice de la 4 august, cu scopul de a încerca să soluţioneze o criză politică politică profundă şi sărbătorească centenarul proclamării Libanului Mare.

Avionul prezidenţial, cu hublouri decorate cu steaguri franceze şi libaneze a aterizat pe aeroportul din Beirut la ora locală 21.00 (şi ora României), a constatat un corespondent AFP.

Aeronava a fost escortată de avioane 10 Alpha din patrula Franţei, care urmează să efectueze o demonstraţie de zbor în culorile steagului libanez marţi, cu ocazia centenarului naşterii Libanului în frontierele actuale.

Însoţit de miniştrii de Externe Jean-Yves Le Drian şi al Solidarităţii şi Sănătăţii Olivier Véran, Macron a fost primit pe pistă de către şeful statului libanez Michel Aoun.

”Libanezi, sunteţi ca fraţii pentru francezi. Vă fac o promisiune: revin la Beirut pentru a face rezumatul cu privire la ajutorul de urgenţă şi construirii împreună cu voi a condiţiilor reconstrucţiei şi stabilităţii”, a scris pe Twitter preşedintele francez, la sosirea în capitala libaneză.

În cursul vizitei sale de la 6 august, Macron a pledat în favoarea unui nou ”pact politic” şi unor reforme urgente, promiţând să revină pentru a ”evalua” progresele realizate de către autorităţi, criticate extrem de dur, de luni de zile, în stradă.

”Poziţia mea este în continuare aceeaşi, cea a exigenţei fără amestec”, a adăugat el.

Obiectivul vizitei preşedintelui francez este de a încerca să ajute ţara să iasă din marasm, dar şi sărbătorirea Libanului Mare, proclamat de generalul francez Henri Gouraud la 1 septembrie 1920.

”Avem mâine (marţi) ocazia nu doar de a comemora, ci de a încerca să tragem toate concluziile şi să ne îndreptăm către viitor”, a declarat Emmanuel Macron.

Imediat după ce a sosit, el s-a întâlnit cu cântăreaţa Fairouz, un rar simbol al unităţii naţionale, la reşedinţa acesteia, situată la Rabieh, la periferia Beirutului.

”Nu unui guvern de depanare” sau ”Nu unui cabinet al (criminalilor) sau cu criminalii”, se putea citi pe pancarte agitate de manifestanţi care-l aşteptau.

După această vizită de peste o oră, preşedintele francez s-a întâlnit cu mulţime entusiamată.

”A fost foarte frumos, foarte puternic. I-am spus tot ceea ce reprezintă ea pentru mine cu privire la un Liban (...) iubit şi visat”, a declaart el la un post local de televiziune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.