Preşedintele francez Emmanuel Macron se află în centrul unor critici după ce a declarat miercuri, într-un interviu la postul France2, că Franţa nu-şi va folosi, ”evident”, armamentul nuclear pentru a răspunde unui eventual atac nuclear în Ucraina, relatează site-ul Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Franţa are o doctrină nucleară care are la bază interesele vitale ale ţării şi care sunt definite în mod clar. Acestea nu se vor afla în pericol dacă ar avea loc un atac nuclear balistic în Ucraina sau în regiunea” Eurpei de Est, a declarat miercuri Macron.

Şeful statului francez este criticat de atunci, de cître observatori şi politicieni din opoziţie, pentru că nu a rămas vag în subiectul disuasiunii nucleare, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a proferat ameninţări nucleare.

”Credibilitatea disuasiunii (nucleare) are la bază faptul că nu spunem nimic despre ceea ce vom avea de făcut”, denunţă, la postul de radio FranceInfo, fostul preşedinte francez François Hollande, care subliniază că este necesar ”să spui cât mai puţin posibil şi să faci cât mai mult posibil”.

Aceste declaraţii ale Macron, potrivit cărora Franţa - singura putere nucleară din cadrul Uniunii Europene (UE) - nu ar răspunde nuclear unui atac rus în Ucraina ”sau în regiunea” Europei de Est nu sunt de natură să ofere asigurări unor state membre NATO ca Polonia, România sau Slovacia.

Articolul 5 al Tratatului NATO prevede ca statele membre să apere un stat membru atacat.

Putin a agitat luna trecută spectrul unui război nuclear, o escaladare majoră, şi a ameninţat să folosească ”toate resursele” pe care le are la dispoizţie pentru a învinge în Războiul rus din Ucraina.

Statele Unite au rămas vagi cu privire la felul în care ar răspunde unui atac nuclear al Rusiei în Ucraina, însă au spus clar că Rusia va avea de-a face cu o reacţie a forţelor convenţionale la scară largă.

Adjunctul directorului cercului de reflecţie Foundation for Strategic Research Bruno Tertrais pune în discuţie decizia ”curioasă” a lui Macron de a preciza limitele doctrinei nucleare franceze în acest interviu.

”În opinia mea, răspunsul corect ar fi trebuit să fie: nu mă bag în acest joc şi, oricum, Putin trebuie să fie conştient că are să piardă”, scrie el într-o postare pe Twitter.

Preşedintele francez a apreciat miercuri, în acest interviu că, cu cât se discută mai puţin despre disuasiune, cu atât este ”mai bine”, după care a spus ce s-ar întâmpla în cazul unui atac în Ucraina.

Întrebat de jurnalista de la France2 dacă Franţa s-ar abţine să desfăşoare bombe nucleare în răspuns la un atac nuclear al Rusiei pe teritoriul Ucrainei, Macron a răspuns că ”evident” că nu.

”Când l-am auzit, aproape că am căzut de pe scaun”, declară vicepreşedintele Comitetului Forţelor Armate din cadrul Adunării Naţionale, camera inferioară a Parlamentului francez, deputatul Jean-Louis Thiériot (conservator).

”Aceasta este o greşeală politică. Unul dintre principiile disuasiunii nucleare este o anumită incertitudine în privinţa a ceea ce este considerat un interes vital”, a subliniat el.

El crede că de fapt Macron le-a transmis un mesaj alegătorilor de acasă, îngrijoraţi de susţinerea militară franceză a Ucrainei şi de posibilitatea izbucnirii unui război nuclear.

Macron nu a făcut declaraţii despre un eventual răspuns convenţional al Franţei, în cazul unui atac nuclear rus.

G7 a ameninţat luni Rusia, într-un comunicat, cu ”consecinţe grave” în cazul unui atac nuclear în Ucraina.

Aceste declaraţii ale lui Macron riscă să submineze şi mai mult poziţia Franţei, care promovează o autonomie strategică şi o Uniune Europeană care să se apere singură şi care să nu se bazeze doar pe Statele Unite să o apere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.