Prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman şi premierul libanez Saad Hariri iau cina marţi la Elysée cu Emmanuel Macron, a anunţat preşedinţia, la cinci luni după criza libaneză în care Franţa a jucat un rol de mediator, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înaintea acestei cine, cei ”trei lideri discută pe scurt despre subiecte legate de stabilitate în Orientul Mijlociu, lupta împotriva terorismului şi cooperări economice şi culturale”, a precizat preşedeinţia franceză.

Această întâlnire, anunţată în ultimul moment, are loc la cinci luni după criza libaneză care l-a determinat pe şeful statului francez să efectueze o vizită-fulger la Riad - de unde Saad Hariri şi-a anunţat demisia, spre surprinderea generală - pentru a discuta cu “MBS”.

Venirea în Franţa a premierului libanez, în zilele care au urmat vizitei lui Macron, a permis cel puţin temporar o diminuare a tensiunilor şi a deschis perspectiva unei ieşiri din criză, permiţându-le diverselor părţi să-şi păstreze imaginea.

Această mediere a fost salutată drept o ”lovitură diplomatică” din partea lui Emmanuel Macron.

Într-un semn al voinţei Libanului şi Arabiei Saudite de a arăta că acest episod s-a încheiat definitiv, Saad Hariri a difuzat pe contul său de Twitter, luni, o fotografie în care a pozat alături de “MBS” şi de regele Marocului Mohammed al VI-lea. ”Fără comentarii” a scris el.

”Arabia Saudită este un partener foarte important al Libanului, aşa cum a arătat recenta contribuţie saudită la conferinţa” donatorilor Libanului, ptrintr-o linie de credit în valoare de un miliarde de dolari”, a anunţat la rândul său Palatul Elysée.

Acest împreumut nu a putut să intre în vigoare, în lipsa unui vot în Parlamentul libanez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.