Preşedintele francez Emmanuel Macron are ”dubii” cu privire la numirea controversată a americancei Fiona Scott Morton într-un post-cheie în Uniuea Europeană (UE) în vederea reglementării giganţilor americani ai tehnologiei şi anunţă marţi că aşteaptă răspunsuri din partea Comisiei Europene (CE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă noi nu avem niciun cercetător (euroean) de acest nivel pentru a fi recrutat de către Comisie, asta înseamnă că avem o problemă foarte mare în toate sistemele academice europene”, a subliniat Emmanuel Macron.

El a insiatat asupra lipsei ”reciprocităţii” Statelor Unite şi Chinei în numirea unor europeni ”în centrul deciziilor lor”.

Emmanuel Macron a făcut această declaraţie la Bruxelles, în marja summitului Uniunii Europene (UE)-America Latină şi Caraibe, chiar înaintea unei audieri a vicepreşedintei CE Margrethe Vestager în Parlamentul European (PE).

Această numire, anunţată săptămâna trecută, a provocat - în Franţa - indignare.

Ministrul francez de Externe Catherine Colonna a cerut CE să-şi revizuiască alegerea.

Comisia a respins cererea Parisului şi a subliniat că nu vede ”niciun motov” să revizuiască această decizie.

Aleşi au atacat fostele funcţii deţinute de către Fiona Scott Morton - de însărcinată cu analiza economică a Divizia Antiturst a Departamentului american al Justiţiei în perioada 2011-2012 sau de consultantă a unor giganţi tech precum Amazon, Apple şi Microsoft.

Ei denunţă posibile conflicte de interese şi un risc de amestec al Washingtonului în decizii UE.

Emmanuel Macron a subliniat că are ”mult respect” faţă de experienţa americancei.

Însă ”ea a fost angajată de multe întreprinderi şi ar trebui să se ferească de aceste situaţii care fac destul de inoperant lucrul pentru care o angajăm”, a declarat el.

”Cred că europenii au nevoie să dezvolte competenţe europene, să aibă o autonomie strategică (...). Trebuie să avem o autonomie de gândire”, iar recrutarea lui Fiona Scott Morton ”nu este neapărat cea mai coerentă decizie în acest sens”, a criticat şeful statului francez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.