Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat joi la telefon cu premierul australian Scott Morrison, pentru prima oară de la criza provocată de anunţarea la jumătatea lui septembrie a AUKUS, o alianţă între Statele Unite, Australia şi Regatul Unit care a torpilat un megaconstract în valoare de 55 de milairde de euro cu privire la achiziţionarea a 12 submarine cu propulsie clasică de către Canberra, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Macron a subliniat că ”îi revine de-acum Guvernului australian să propună acţiuni concrete care să arate voinţa celor mai înalte autorităţi australiene de a redefini bazele relaţiei noastre bilaterale şi de a continua o acţiune comună în regiunea indo-pacifică”, a anunţat într-un comunicat Palatul Élysée.

În cursul acestei convorbiri telefonice, preşedintele francez a ”amintit că decizia unilaterală a Australiei de a reduce parteneriatul strategic franco-australian prin închiderea programului submarinelor de clasă oceanică în favoarea altui proiect, care rămâne de precizat, a rupt relaţia de încredere între ţările noastre”.

”Cea mai mare atenţie va fi acordată situaţiei întreprinderilor franceze şi subcontractorilor lor, inclusiv australieni, afectaţi de această decizie”, a anunţat el.

Parisul şi-a exprimat furia în urma deciziei bruşte a Australiei de a rupe fără avertisment contractul cu privire la achiziţionarea a 12 submarine franceze cu propulsie convenţională, în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni (55 de miliarde de euro).

Emmanuel Macron nu a avut niciun contact cu Scott Morrisson de atunci, însă a discutat cu preşedintele american Joe Biden şi cu premierul britanic Boris Johnson, criticaţi de către Paris după anunţarea alianţei AUKUS între cele trei ţări.

Această discuţie intervine cu o zi înaintea unei întâlniri a lui Emmanuel Macron cu Joe Biden la Roma, în Italia, înaintea unui summit G20, urmat de COP26, la Glasgow, la care participă Scott Morrison.

Preşedintele francez l-a încurajat pe premierul australian, în convorbirea de joi, să adopte măsuri ambiţioase, la nivelul mizei luptei împotriva modificărilor climatice - şi anume să crească nivelul contribuţiei determinate la nivel naţional, să se angajeze să înceteze producţia şi consumul de cărbune la nivel naţional şi în străinătate şi să consolideze susţinerea alianţei internaţionale solare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.