Preşedintele francez Emmanuel Macron discută joi cu omologii săi rus Vladimir Putin, ucrainean Volodimir Zelenski şi polonez Andrzej Duda, după ce a discutat cu preşedintele american Joe Biden miercuri seara, într-o încercare de a găsi o soluţie diplomatică la criza de la frontiera Ucrainei, anunţă Palatul Élysée, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această intensă zi diplomatică a început cu o videoconferinţă a preşedintelui francez cu preşedintele Comsiliului European Charles Michel, în acest dosar.

Macron urma să discute apoi, la telefon, după-amiaza, cu Andrzej Duda, cu Vladimir Putin la ora locală 18.00 (19.00.ora României) şi cu Volodimir Zelenski la ora locală 19.15 (20.15, ora României), potrivit preşedinţiei franceze.

Emmanuel Macron a subliniat miercuri că ”prioritatea” sa, în aceste dscuţii, este ”să găsească termenii politici ai unei ieşiri din criză” şi ”o dezescaladare” a tensiunilor, în contextul în care Occidentul acuză Rusia de faptul că vrea să invadeze Ucraina.

El s-a angajat, într-o convorbire la telefon, miercuri seara, cu preşedintele american Joe Biden, ”să menţină nivelul foarte puternic al coordonării şi concertării partenerilor europeni şi aliaţi” în NATO în acest dosar, anunţă Palatul Élysée.

Biden şi Macron au trecut în revstă ”coordonarea în curs, atât la nivel diplomatic, cât şi al pregătirii în vederea impunerii unor măsuri economice rapide şi dure Rusiei, dacă invadează şi mai mult Ucraina”, a anunţat Casa Albă.

Emmanuel Macron a anunţat miercuri că nu exclude să efectueze o vizită la Moscova şi poate şi la Kiev în zilele următoare.

”Nu exclud nimic, pentru că eu cred că rolul Franţei, mai ales la preşedinţia (Consiliului european) în acest semestru, este să încerce să construiască această soluţie comună”, a declarat şeful statului francez, care nu şi-a anunţat deocamdată candidatura în alegerile prezidenţiale franceze din aprilie.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat, la rândul său, că o vizită la Moscova a fost programată ”în curând”.

În schimb, Emmanuel Macron ar urma să nu efectueze o vizită la Berlin, vineri, aşa cum anunţa marţi, pentru a se întâlni cu Olaf Scholz şi Andrzej Duda, deoarece şeful statului polonez se află vineri la Beijing, la deschiderea Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.