Preşedintele Franţei Emmanuel Macron s denunţat sâmbătă acţiunea sângeroasă a poliţiei împotriva algerienilor care demonstrau la Paris în 1961 ca fiind ”o crimă de neiertat”, aceasta fiind cea mai puternică recunoaştere de către un preşedinte francez a masacrului în care multe corpuri au fost aruncate în Sena, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 17 octombrie 1961, la ordinele şefului de atunci al poliţiei Maurice Papon, poliţia a atacat demonstraţia la care participau 25.000 de algerieni susţinători ai Ftontului Naţional de Eliberare (FLN), care contestau un o interdicţie de circulaţie impusă algerienilor.

;arşul a fost reprimat ”cu brutalitate, violenţă şi în sânge”, potrivit unui comunicat al biroului lui Macron, adăugând că circa 12.000 de algerieni au fost arestaţi, mulţi au fost răniţi şi zeci au fost ucişi.

Macron a participat la o ceremonie de comemorare a aniversării la podul de la Bezons, la vest de Paris, de unde unii algerieni îşi începuseră marşul şi unde multe cadavre au fost recuperate din Sena.

”El a recunoscut faptele: crimele comise în acea noapte sub autoritatea lui Maurice Papon sunt de neiertat pentru Republică”, se menţionează în declaraţia Palatului Elysee.

Masacrul, care a avut loc în timpul războiului împotriva guvernării franceze din Algeria, a fost mult timp negat sau ascuns de autorităţile franceze.

Primele comemorări ale evenimentului au fost organizate în 2001 de către primarul Parisului.

Numărul exact al victimelor nu a fost stabilit niciodată, unii istorici estimându-l la peste 200 de morţi.

Comemorarea din acest an are loc pe fondul tensiunilor diplomatice dintre Paris şi Alger. La începutul acestei luni, Algeria şi-a rechemat ambasadorul de la Paris, citând comentariile atribuite lui Macron, care potrivit ziarului Le Monde, ar fi spus că guvernanţii Algeriei au rescris istoria colonizării ţării bazându-se pe ”ura faţă de Franţa”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.