Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, anunţă suplimentarea cu 500 de milioane de euro a ajutorului european dat Ucrainei, subliniind că unele ţări care în mod tradiţional aveau o poziţie de neutralitate au decis să sprijine Ucraina afectată de război. „Susţinem astăzi Ucraina şi o vom susţine atâta timp cât războiul va dura şi vom fi aici pentru a reconstrui ceea ce această agresiune brutală şi nejustificată a Rusiei a distrus. (...) Mesajul pe care l-am adresat ucrainenilor este că drumul către Europa noastră le este deschis”, declară preşedintele francez.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„De două săptămâni, ucrainenii de luptă cu curaj pentru a-şi apăra libertăţile, democraţia, suveranitatea şi integritatea teritoriului. Europenii au o poziţie clară: aceea de a condamna în unanimitate şi cu fermitate agresiunea rusească, a condamna în toate forurile internaţionale. (...) Am decis să arătăm o susţinere inedită pentru Ucraina, livrând împreună echipamente, materiale umanitare dar şi arme şi am propus astăzi ca facilitatea europeană de pace să fie completată cu alte 500 de milioane de euro, ceea ce permite să mergem mai departe cu această perspectivă, iar ţări care până nu demult aveau o tradiţie de a fi neutre, cum at fi Suedia, au decis să participe, pentru prima oară în ultimele decenii, la sprijinirea concretă a Ucrainei. Vorbim de susţinere concretă a economiei, sprijin umanitar, primind peste două milioane de refugiaţi” a afirmat preşedintele Emmanuel Macron vineri după amiază, la finalul reuniunii celor 27 de lideri ai ţărilor UE, care a avut loc la Versailles. 
Macron a vorbit şi el despre noi sancţiuni la adresa Rusiei, arătând că „primul obiectiv” al Uniunii Europene este cel de încetare a focului în Ucraina urmat de retragerea rapidă a trupelor Rusiei de pe teritoriul Ucrainei. 
„Susţinem astăzi Ucraina şi o vom susţine atâta timp cât războiul va dura şi vom fi aici pentru a reconstrui ceea ce această agresiune brutală şi nejustificată a Rusiei a distrus. (...) Mesajul pe care l-am adresat ucrainenilor este că drumul către Europa noastră le este deschis. Lupta lor pentru democraţie, libertate şi valorile care ne sunt apropiate a demonstrat  că Ucraina aparţine familiei europene.  În ceea ce priveşte candidaturile Moldovei şi Georgiei, am prevăzut ca acestea să poată fi examinate de către Comisia Europeană, aşa cum prevede tratatul, în ceea ce priveşte acceptabilitatea candidaturilor şi potenţiala deschidere se poate face în funcţie de tratatele noastre”, a adăugat Emmanuel Macron. 
Macorn a subliniat că Europa a răspuns cu „unitate, rapiditate şi spirit de responsabilitate” agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.
Şeful statului francez a subliniat că la reuniunea de la Versailles s-a discutat despre întărirea capacităţii de apărare a Uniunii Europene, inclusiv prin asigurarea de capacităţi de producţie în industria de apărare din Europa.
„O Europă care cheltuie mai mult în materie de apărare dar care face acest lucru pentru a importa mai multe materiale, nu are sens în termeni de suveranitate. Trebuie să continuăm să avem unele parteneriate, dar trebuie de asemenea să decidem să consolidăm, să construim, filiere industriale de apărare care să corespundă unei pieţe integrate. (...) Trebuie să ne organizăm la nivel european pentru a construi această capacitate de apărare”, a adăugat Macron.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.