Preşedintele francez Emmanuel Macron se află în Rusia pentru a acţiona împreună cu Vladimir Putin în vederea implementării unor ”iniţiative comune” în dosarul nuclear iranian, ale Siriei şi Ucrainei, în pofida unei atmosfere de confruntare ce continuă să se degradeze între Moscova şi Occident, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La un an de la primul tête-à-tête, la Versailles, preşedintele rus l-a primit pe Emmanuel Macron şi pe soţia acestuia, Brigitte - căreia i-a oferit un buchet de flori -, pe terasele fastuosului Palat Constantin, care domină Golful Finlandei, la sud-vest de fosta capitală imperială Sankt Petersburg.

Prima vizită, de două zile, a lui Emmanuel Macron în Rusia are loc cu ocazia Forumului Internaţional Economic de la Sankt Petersburg, principala întâlnire a mediilor de afaceri ruse, unde este aşteptat şi premierul japonez Shinzo Abe.

Ea urmează să-i permită preşedintelui francez, flancat de o importantă delegaţie de oameni de afaceri, să-şi arate voinţa de a continua să facă comerţ cu Rusia, în pofida relaţiilor foarte tensionate, şi să nu evite, totodată, subiecte care deranjează.

”Indiferent că este vorba despre Ucraina, Orientul Mijlociu, criza iraniană şi situaţia din Siria, că este vorba despre modul în care vedem multilateralismul contemporan, eu cred că este necesar să acţionăm în vederea unor iniţiative comune”, a declarat Macron la începutul întâlnirii.

”Relaţiile noastre se dezvoltă în pofida dificultăţilor”, a relevat la rândul său Putin, adăugând că intenţionează să abordeze ”subiectele internaţionale-cheie, a căror soluţie este în interesul Franţei şi al Rusiei”.

Temele nu lipsesc. După ani de tensiuni legate de criza ucraineană şi conflictul sirian, otrăvirea în martie a unui fost spion rus în Anglia a provocat un val de expulzări diplomatice.

În faţa tuturor acestor subiecte, un punct de convergenţă a apărut odată cu retragerea Statelor Unite din acordul în dosarul nuclear iranian, dublată de ameninţări cu sancţiuni americane în cazul în care Teheranul nu se pliază unei liste de exigenţe drastice în vederea unui nou acord.

Moscova şi europenii par, asupra acestui punct, să se afle pe aceeaşi linie, voind să păstreze acordul iranian.

Discret în mod public în legătură cu acest subiect, Putin a participat la numeroase discuţii pe această temă în ultimele zile şi o primeşte vineri pe Angela Merkel.

Relaţiile cu Parisul rămân afectate de conflictul sirian, care s-a soldat cu peste 350.000 de morţi de când a izbucnit războiul, în 2011.

O aliată loială a lui Bashar al-Assad, pe care Putin l-a primit pe 17 mai, Moscova intervine militar în această ţară din septembrie 2015 şi a denunţat dur atacuri ale Statelor Unite, Franţei şi Regatului Unit la sfârşitul lui aprilie vizând poziţii ale regimului de la Damasc, în ripostă la un presupus atac chimic.

CINCIZECI DE CONTRACTE

Alt punct de dezacord este situaţia în Ucraina, unde confruntări ce opun de patru ani Guvernul prooccidental unor rebeli proruşi au înregistrat o intensificare a tensiunilor în ultimele zile.

Anchetatorii internaţionali au dezvăluit joi din ce unitate militară rusă provenea racheta care a doborât zborul MH17 deasupra Ucrainei în 2014.

Garanţi, împreună cu Merkel, ai acordurilor de pace de la Minsk din 2015, Macron şi Putin urmau să evoce războiul care s-a soldat cu peste 10.000 de morţi din 2014 şi în care Moscova este acuzată că intervine militar de Occident, ceea ce Rusia dezminte.

Occidentalii au înţeles că este ”inevitabil” să stea de vorbă cu Putin, apreciază expertul Aleksandr Baunov de la Centrul Carnegie.

Angela "Merkel şi (premierul japonez Shinzo) Abe au început deja să-şi dezgheţe contactele cu Moscova, iar Macron se teme să piardă avatnajul pe care Franţa l-a avut întotdeauna cu Rusia”, afirmă el.

Vizitând principala întâlnire a mediilor economice ruse, preşedintele francez vrea totodată să arate că Franţa - rămasă una dintre principalele surse de investiţii străine în Rusia în ultimii ani, în pofida sancţiunilor - vrea să continue să facă afaceri în această ţară.

Alături de Vladimir Putin, Emmanuel Macron urmează să intervină vineri după-amiaza în faţa ”cremei” economice ruse la Forum, însoţit de o importantă delegaţie de patroni francezi.

La sosirea sa la Palatul Constantin, el a anunţat imediat că este prevăzută, în cadrul vizitei, semnarea a aproximativ 50 de contracte.

ONG-ul Human Rights Watch (HRW) l-a îndemnat pe Macron să vorbească despre drepturile omului cu Vladimir Putin, pentru că ”altfel ar părea că se trădează pe sine însuşi”.

Cu trei săptămâni înainte de startul Campionatului Mondial la Fotbal, care va avea loc din 14 iunie şi până pe 15 iulie în 11 oraşe din Rusia, ONG-ul a îndemnat la boicotarea ceremoniei de deschidere, din cauza susţinerii lui Bashar al-Assad de către armata rusă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.