Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost vizat de o tentativă de supraveghere pe reţelele de socializare, probabil din partea agenţilor ruşi, au declarat trei surse citate de Reuters sub acoperirea anonimatului, inclusiv un congressman american, scrie Newsweek.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 20 de conturi de Facebook au fost create înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa, în tentativa de a infiltra cercul de apropiaţi ai lui Macron, probabil cu intenţii maliţioase.

Facebook a anunţat în aprilie că a luat măsuri pentru a închide conturile care transmiteau informaţii false despre alegerile prezidenţiale din Franţa, la care Macron a înfrânt-o pe candidata prorusă Marine Le Pen. Până acum nu s-a vorbit, însă, de folosirea de conturi false.

În cursul presupusei operaţiuni, agenţi ruşi au pozat ca persoane cu cunoştinţe comune cu asociaţi ai lui Macron şi au încercat să obţină informaţii personale despre viaţa socială a candidatului.

Potrivit surselor citate de Reuters, Facebook a informat membrii Comisiilor Congresului şi echipele de campanie în legătură cu acest fenomen, după ce a analizat activitatea din cursul campaniei.

Facebook le-a explicat oficialilor americani că operaţiunea a vizat, probabil, să îi convingă pe asociaţii lui Macron să descarce viruşi sau să divulge datele de logare, dar nu a reuşit.

Agenţiii ruşi sunt suspectaţi că s-ar fi aflat în spatele operaţiunii pentru că instrumentele folosite sunt cele utilizate de unitatea de informaţii a armatei ruse, GRU.

Echipa de campanie a lui Macron a suspectat o intervenţie rusă atunci când a fost vizată de un atac informatic cu câteva zile înainte de alegeri, dar autorităţile franceze nu au acuzat deocamdată niciun Guvern.

Agenţiile americane de informaţii au declarat în luna mai, pentru Reuters, că hackeri cu legături cu Guvernul rus au fost implicaţi în alegerile din Franţa, dar nu au dovezi concludente că ordinul a fost dat de Kremlin.

Aceeaşi unitate GRU, Fancy Bear sau APT 28, este acuzată de experţi în securitate informatică şi pentru atacarea serverelor Partidului Democrat, în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2016.

Rusia neagă că ar fi interferat în alegerile din alte ţări, însă agenţiile americane de informaţii au conchis în unanimitate că hackerii ruşi au vizat scrutinul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.