Turcia a calificat miercuri drept "inadmisibile" afirmaţiile preşedintelui Emmanuel Macron, care a acuzat Ankara că intenţionează să influenţeze viitoarele alegeri prezidenţiale din Franţa, conform AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Evident. Vor fi tentative de ingerinţă la viitoarele alegeri. Ameninţările nu sunt voalate", a spus Macron referindu-se la Turcia, într-un documentar difuzat, marţi, la postul France 5.

"Credem că aceste declaraţii contrare spiritului de prietenie şi alianţă sunt inadmisibile", a reacţionat Ministerul turc al Afacerilor Externe într-un comunicat. "Turcia nu are altă preocupare, în ceea ce priveşte politica internă a Franţei, decât prosperitatea şi fericirea celor aproape 800.000 de turci care trăiesc în această ţară", a adăugat el. 

Acuzaţiile lui Macron vin în contextul în care Turcia acţionează pentru a ameliora relaţiile tensionate de mai mulţi ani cu ţări europene, între care Franţa. Raporturile dintre Paris şi Ankara, membre ale NATO, sunt alimentate de mai multe neînţelegeri în privinţa Siriei, Libiei şi a Mediteranei Orientale. 

Tensiunile s-au agravat în toamnă, când a avut loc confruntarea dintre preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi Macron.

Erdogan a pus la îndoială sănătatea mintală a lui Macron, acuzându-l de "islamofob" după ce acesta din urmă a apărat dreptul de a-l caricaturiza pe profetul Mohamed în cazul decapitării unui profesor din Franţa. 

"Într-un context în care încercăm să punem capăt tensiunilor pentru a relua o relaţie paşnică şi amicală, estimăm că declaraţiile domnului Macron sunt regretabile şi inconsecvente", a declarat ministrul turc miercuri. În intervenţia la France 5 de marţi, Macron a estimat că "trebuie avut un dialog cu Turcia", subliniind în special rolul acestei ţări de a reduce fluxurile migratorii către Europa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.