Forţele ruseşti şi ucrainene erau angajate miercuri în lupte intense pentru oraşul Soledar din estul Ucrainei, deşi grupul de mercenari Wagner, care conduce asaltul ruşilor, a susţinut marţi că a preluat controlul, relatează Reuters. Şi o echipă CNN aflată miercuri în regiunea ucraineană Doneţk spune că a auzit în continuu focuri de artilerie grea în apropiere de Soledar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ne aflăm la aproximativ 8 km de locul unde se desfăşoară această bătălie. Se poate auzi artileria - cea mai mare parte a zgomotului vine din direcţia oraşului", a transmis reporterul CNN Ben Wedeman.

La câţiva kilometri de linia frontului, trupele ucrainene au rămas calme, îndeplinindu-şi sarcinile logistice şi de întreţinere, fără a da semne de retragere sau retragere iminentă. Contribuţia ţărilor occidentale la efortul de război al Ucrainei este clar vizibil în teren, unde sunt numeroase vehicule militare de luptă şi medicale din Polonia, Franţa, SUA şi Marea Britanie. De asemenea, la faţa locului s-a aflat şi şeful administraţiei civile din regiunea Soledar, care a ajutat la distribuirea cutiilor cu ajutoare către localnici, a relatat CNN.

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că unităţile aeropurtate au izolat Soledarul dinspre nord şi sud, dar Ucraina a negat că oraşul, cu o populaţie de aproximativ 10.000 de locuitori înainte de război, ar fi căzut în mâinile inamicului. "Lupte grele continuă în Soledar", a scris ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, pe Telegram. "Inamicul şi-a înlocuit din nou unităţile după ce a suferit pierderi, a crescut numărul luptătorilor Wagner şi încearcă să străpungă apărarea forţelor noastre şi să cucerească în totalitate oraşul, dar nu are succes", susţine Maliar.

Potrivit Reuters, ruşii păreau să fie în avantaj, dar au întâlnit în centrul oraşului buzunare de rezistenţă ucraineană. Cucerirea micului oraş minier, unde se exploatează zăcăminte de sare, ar fi un pas înainte în efortul Moscovei de a controla întreaga regiune Donbas.

Kremlinul, însă, s-a ferit să revendice miercuri victoria şi a recunoscut că există numeroase victime. "Să nu ne grăbim, să aşteptăm declaraţiile oficiale. Există o dinamică pozitivă în desfăşurare", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Reuters menţionează nu a reuşit să verifice în mod independent situaţia din Soledar, dar un fotoreporter al agenţiei care a ajuns la periferie în ultimele zile a declarat că mulţi locuitori fug pe drumurile de ieşire din oraş, în frigul pătrunzător. De asemenea, coloane de fum pot fi văzute ridicându-se deasupra oraşului, iar focul de artilerie este neîncetat. Fotoreporterul Reuters a văzut ambulanţe care aşteptau să primească răniţi de-a lungul drumului de la Soledar la Bahmut şi haos în spitalele de campanie.

În condiţiile în care războiul se află acum în cea de-a 11-a lună, comandanţii ruşi vizează Soledarul ca o platformă de unde ar putea ataca oraşul Bahmut, aflat în apropiere şi care rezistă de luni de zile atacului ruşilor. Bahmut este un nod pentru liniile de aprovizionare din estul Ucrainei. O victorie în Soledar ar avea şi o valoare simbolică, militară şi comercială, pentru Moscova, după eşecurile de pe câmpul de luptă suferite în ultimele luni.

Soledar a fost principalul subiect al ştirilor de la televiziunile de stat ruse, care rareori menţionează eşecurile ruseşti. Combativa prezentatoare de talk-show Olga Skabeeva l-a numit "un oraş mic cu o mare importanţă".

Pe de altă parte, însuşi preşedintele Vladimir Putin a declarat că situaţia din zonele din Ucraina pe care Rusia le-a revendicat este "dificilă pe alocuri", dar nu a menţionat luptele pentru Soledar. În cadrul unei întâlniri televizate cu oficiali, el a declarat că Rusia dispune de resursele necesare pentru a îmbunătăţi viaţa în cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova le-a anexat unilateral în septembrie.

Şeful miliţiei private Wagner, Evgheni Prigojin, aliat al lui Putin, declarase marţi seara târziu că unităţile Wagner au preluat controlul asupra "întregului teritoriu" din Soledar, deşi luptele continuau în centrul oraşului.

Agenţia de ştiri de stat rusă RIA a declarat că Wagner a preluat controlul asupra minelor de sare din Soledar, iar o fotografie postată pe canalul Telegram al grupului Wagner părea să îl arate pe Prigojin şi pe luptătorii săi în interiorul unei mine.

Foto: Twitter
Foto: Twitter
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.