Luptele continuă, sâmbătă, în jurul principalului spital din Gaza, unde Israelul afirmă că a ucis, până acum, peste 170 de bărbaţi înarmaţi într-un amplu atac, despre care Ministerul palestinian al Sănătăţii susţine că a dus, de asemenea, la moartea a cinci pacienţi, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aripa armată a Hamas şi Jihadul Islamic afirmă că luptătorii lor sunt implicaţi în lupte cu forţele israeliene în afara şi în jurul spitalului Al Shifa din Gaza City, deşi Hamas neagă orice prezenţă în interiorul clădirii.

Trupele israeliene au luat cu asalt Al Shifa la primele ore ale dimineţii de luni, iar de atunci scotocesc prin complexul întins, despre care armata susţine că este legat de o reţea de tuneluri folosită ca bază pentru Hamas şi alţi luptători palestinieni.

Ministerul Sănătăţii din Gaza afirmă că cinci palestinieni răniţi ”asediaţi” în Al Shifa au murit întrucât nu au beneficiat de îngrijiri potrivite, apă şi hrană în ultimele şase zile şi că starea altor pacienţi răniţi se înrăutăţeşte.

Armata israeliană, care a pierdut doi soldaţi în luptele de la spital, susţine că previne rănirea civililor, pacienţilor şi personalului medical şi le asigură hrană, apă şi acces adecvat la îngrijiri medicale.

Reuters precizează că nu a putut avea acces la spital şi să verifice oricare dintre relatări.

Al Shifa, cel mai mare spital din Fâşia Gaza înainte de război, este acum una dintre puţinele instituţii de sănătate care funcţionează chiar şi parţial în nordul teritoriului, adăpostind de asemenea civili strămutaţi.

Locuitorii din apropiere afirmă că forţele israeliene au aruncat în aer zeci de case şi apartamente de pe străzile din jurul spitalului şi au distrus drumuri. Ei spun că un centru medical privat din apropiere, Spitalul Al-Helo, a fost şi el lovit de armată.

Biroul de presă al guvernului din Gaza, controlat de Hamas, a afirmat că tancurile israeliene au lovit mai multe clădiri de la Spitalul Al Shifa Hospital şi au incendiat un departament de chirurgie şi că aproximativ 240 de pacienţi şi însoţitorii lor, precum şi zeci de angajaţi din sistemul de sănătate au fost reţinuţi.

Armata israeliană a declarat că peste 350 de militanţi ai Hamas şi ai Jihadului Islamic au fost reţinuţi, până în preze, la spital şi că, în total, au fost audiate 800 de persoane.

În ultimele zile, purtătorii de cuvânt ai Hamas au afirmat că victimele decedate anunţate în declaraţii anterioare ale Israelului nu erau luptători, ci pacienţi şi oameni strămutaţi.

Israelul s-a confruntat cu critici dure în noiembrie, când trupele au atacat pentru prima dată spitalul. Trupele au descoperit acolo tuneluri, despre care au afirmat că au fost folosite drept centre de comandă şi control de către Hamas.

Presa Hamas a relatat, sâmbătă, că în altă parte din Gaza City, mai mulţi palestinieni au fost ucişi şi răniţi la un sens giratoriu în timp ce aşteptau camioane cu ajutoare umanitare.

La Rafah, unde se adăpostesc peste un milion de persoane, oficialii din sănătate au afirmat că un atac aerian al Israelului asupra unei case a dus la moartea a opt persoane şi rănirea altora.

Armata israeliană a afirmat că a ucis cel puţin 20 de bărbaţi înarmaţi în atacuri aeriene şi lupte directe în centrul Gaza şi în zona de sud a Khan Younis.

Peste 32.000 de palestinieni au fost ucişi de la începutul ofensivei Israelului în Fâşia Gaza, potrivit autorităţilor din sănătate din enclava guvernată de Hamas.

Războiul a fost provocat când luptători Hamas au intrat în sudul Israelului, într-un atac, în 7 octombrie, omorând 1.200 de persoane şi capturând 253 de ostatici, potrivit bilanţului israelian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.