Preşedintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva consideră că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ”nu poate să vrea totul (...), lumea are nevoie de linişte” şi sugerează Ucrainei să cedeze Peninsula Crimeea Rusiei, pentru a pune capăt războiului rus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele rus Vladimir Putin nu poate să pună mâna pe teritoriul Ucrainei. Poate se va discuta despre Crimeea. Dar ceea ce a invadat în plus, trebuie să se răzgândească”, a declarat Lula într-o întâlnire cu jurnalişti la Brasilia.

”Zelenski nu poate vrea nici el totul” înapoi, a declarat şeful statului brazilian.

”Lumea are nevoie de linişte (...). Trebuie să găsim o soluţie”, a continuat el.

Ucraina refuză să negocieze cu Rusia fără ca Moscova să-şi retragă mai întâi trupele de pe teritoriul ucrainean - inclusiv din Crimeea anexată de către Rusia în 2014.

Lula a formulat la sfârşitul lui ianuarie o propunere - al cărei contur este încă vag - de mediere în Războiul din Ucraina a unui grup de ţări.

Preşedintele brazilian urmează să-i prezinte acest proiect omologului său chinez Xi Jinping la Beijing, săptămâna viitoare.

Şeful statului brazilian s-a declarat ”încrezător” în şansele de succes ale acestui proiect şi şi-a exprimat speranţa că acest grup de ţări ”va fi creat” la întoarcerea sa din China.

Principalul consilier al lui Lula în afaceri internaţionale Celso Amorim s-a întâlnit, la sfârşitul lui martie, la Moscova, cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu ministrul rus de Externe Serggei Lavrov, care urmează să efectueze o vizită în Brazilia la 17 aprilie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.