Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva - acuzat de către Statele Unite că se face ”ecoul propagandei ruse şi chineze” - a condamnat în mod clar ”încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei” de către Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă John Kirby a formulat aceste acuzaţii luni la adresa lui Lula care, în cursul unei vizite în China, a acuzat Statele unite de faptul că ”încurajează războiiul” din Ucraina în loc ”să înceapă să vorbească despre pace”.

Aceste declaraţii ale lui Lula sunt un ecou al unor acuzaţii ale Moscovei şi Beijingului, potrivit cărora Occidentul este de vină de Războiul rus din Ucraina.

Spre deosebire de puterile din Occident, Brazilia nu a impus niciodată sancţiuni financiare Rusiei, nu a acceptat să furnizeze muniţie Kievului şi încearcă să se poziţioneze, la fel ca China, ca mediator.

Marţi, la un dejun în onoarea preşedintelui român Klaus Iohannis, care se află în vizită în Brazilia, Lula şi-a reiterat voinţa de pace.

”Condamnând încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, Guvernul meu apără o soluţie politică negocată a conflictului”, a declarat el.

Principalul consilier în politică externă al lui Lula, Celso Amorim, a respins drept ”absurde” declaraţiile lui John Kirby.

”Noi avem mai multe puncte de convergenţă (cu Rusia), însă Brazilia a condamnat în mai multe rânduri, în actualul Guvern, invazia Ucrainei”, a GloboNews Celso Amorim, un fost ministru de Externe în primele mandate de preşedinte ale lui Lula (2003-2010).

Declaraţiile purtătorului de cuvânt american au fost respinse luni de către ministrul brazilian de Externe Mauro Vieira, după ce acesta l-a primit pe omologul său rus Serghei Lavrov.

”Nu ştiu cum sau de ce (John Kirby) a ajuns la această concluzie. Dar nu sunt absolut deloc de acord”, a declarat el.

În cadrul vizitei sale la Brsilia, Serghei Lavrov a mulţumit ”Braziliei pentru contribuţia sa la (căutarea unei) soluţii a acestui conflict”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.