Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a negat joi că recentele manevre militare din ţară ar fi avut ca ţintă Ucraina şi a respins "teoriile conspiraţiei" privind desfăşurările forţelor armate belaruse la graniţă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vorbind la o reuniune cu liderii militari, care a marcat sfârşitul inspecţiilor militare instantanee desfăşurate în această lună, Lukaşenko a mai spus că nu poate exclude o "agresiune" împotriva Belarusului din partea unor "vecini", fără a specifica cine ar putea fi aceştia.

"Dacă vreţi pace, pregătiţi-vă pentru război", a adăugat Lukaşenko, precizând că manevrele militare s-au limitat la teritoriul belarus şi nu au ameninţat pe nimeni altcineva.

În ultimele săptămâni, Belarusul a anunţat o serie de activităţi militare, inclusiv verificări ale nivelului de pregătire şi o nouă desfăşurare de trupe ruseşti în ţară. Manevrele i-au făcut pe oficialii ucraineni să sugereze că Rusia ar putea plănui un nou atac asupra Kievului folosindu-se de teritoriul belarus, aşa cum a făcut, fără succes, în primele zile ale războiului său din Ucraina.

Lukaşenko l-a primit luni la Minsk pe Vladimir Putin, o vizită rară în străinătate pentru liderul de la Kremlin. Deplasarea lui Putin a provocat temeri că ar încerca să convingă Belarusul să se alăture campaniei sale militare din Ucraina, lucru pe care Lukaşenko a refuzat să-l facă până în prezent.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că ipotezele privind astfel de planuri sunt "nefondate" şi "stupide".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.