Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, care se confruntă cu o contestare fără precedent în ţară, a acuzat vineri Occidentul că vrea să-l răstoarne de la putere cu scopul de a aduce atingere şi de a slăbi Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru Occident, ”Belarusul este doar o trambulină către Rusia, ca întotdeauna”, a declarat el, citat de agenţia belarusă de ştiri Belta, de stat.

”Spre deosebire de Hitler, care şi-a trimis armata către Moscova, ei caută să spargă puterea în funcţie, să o înlocuiască cu una nouă care va cere un ajutor militar altei ţări şi care să desfăşoare trupe”, a declarat el.

Vladimir Putin a anunţat joi că este pregătit să intervină - cu oameni - în Belarus, în cazul în care protestele faţă de realegerea contestată a lui Lukaşenko, la 9 august, degenerează.

Lukaşenko a acuzat, invers, în iulie, Moscova de faptul că încearcă să transforme Belarusul într-un vasal, să trimită mercenari în ţara sa pentru a-l destabiliza şi de a se amesteca în aceste alegeri prezidenţiale controversate.

Însă, confruntat cu o contestare fără precedent, el a cerut ajutorul  lui Putin, schimbându-şi discursul şi acuzând ţări europene.

El s-a angajat vineri să impună sancţiuni Poloniei şi Lituaniei, care şi-au exprimat susţinerea faţă de protestatari şi au acuzat puterea de fraude electorale şi de violenţe ale poliţiei împotriva manifestanţilor.

Zeci de mii de belaruşi au ieşit în stradă pentru a denunţa, în aceste ultime trei săptămâni, realegerea lui Lukaşenko, pe care o consideră frauduloasă.

Ei consideră că adversara sa Svetlana Tihanovskaia - refugiată în Lituania - a obţinut o victorie în aceste alegeri.

Măsuri brutale luate împotriva contestatarilor în zilele de după alegeri sau soldat cu cel puţin trei morţi, zecide răniţi, iar peste 7.000 de persoane au fost arestate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.