Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko acuză Germania de un ”act de nazism”, după ce Uniunea Europeană (UE) a impus noi sancţiuni Belarusului care vizează surse de venit importante ale regimului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ceea ce nu aşteptam este ca Germania să participe la acest complot colectiv”, a tunat marţi Lukaşenko, la marcarea a 80 de ani de la începutul invaziei naziste în fosta Uniune Sovirtică (URSS).

”Nu ne aşteptam la asta de la cei ai căror strămoşi au ucis un belarus din trei”, a denunţat el.

”Au trecut 60 de ani. Si acum? Ce e asta? un nou război cald?”, a tunat Lukaşenko.

Uniunea Europeană a decis luni să impună sancţiuni în şapte sectoare economice Belarului, cu scopul de a ”afecta sursele de venit ale regimului lui Aleksandr Lukaşenko”.

Această consolidare vizează să sancţioneze deturnarea unui avion de linie al companie irlandeze low-cost Ryanair în vederea arestării jurnalistului Roman Protasevici şi reprimarea opoziţiei.

UE urmează să înceteze importuri ale anumitor tipuri de potasă şi de produse petroliere din Belarus sau reexportate din Belarus ca diesel, să interzică importul unor produse destinate fabricilor de tutun, să interzică acordarea oricărui împrumut bancar statului belarus, Băncii centrale belaruse sau băncilor şi entităţilor deţinute majoritar de stat şi să interzică vânzarea anumitor produse financiare - titluri de valoare mobiliară, servicii de investiţii şi produse de asigurări.

UE îşi consolidează, de asemenea, embargoul impus armamentului, incluzând arme de vânătoare şi sport, şi interzice vânzarea de bunuri cu dublu uz civil şi militar şi materiale de supraveghere.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.