Ali Bongo, preşedintele Gabonului îndepărtat miercuri de la putere printr-o lovitură de stat militară, a transmis un mesaj video prin care face apel la susţinătorii săi internaţionali să "facă gălăgie" în sprijinul său, relatează France 24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Apelul vine după ce un grup de ofiţeri superiori din armata gaboneză au anunţat miercuri la televiziune că au preluat puterea, din cauza lipsei de credibilitate a recentelor alegeri, la scurt timp după ce comisia electorală anunţase victoria lui Ali Bongo în scrutinul prezidenţial.

Într-o înregistrare video transmisă în limba engleză, preşedintele Gabonului le cere partenerilor săi internaţionali să "facă zgomot" pentru a-l susţine.

Videoclipul îl arată stând într-un fotoliu, vizibil îngrijorat, deşi nu este clar când a fost făcută filmarea.

"Sunt Ali Bongo Ondimba, preşedintele Gabonului. Trimit un mesaj tuturor prietenilor noştri din întreaga lume pentru a le spune să facă gălăgie" în legătură cu "oamenii care m-au arestat pe mine şi pe familia mea", spune în engleză Ali Bongo, în vârstă de 64 de ani, care conduce Gabonul de peste 14 ani şi care tocmai fusese proclamat câştigător al alegerilor de sâmbătă cu câteva momente înainte de puci.

În cursul nopţii, un grup de 12 de militari şi poliţişti au anunţat, într-o declaraţie citită la postul de televiziune Gabon 24, găzduit chiar de Preşedinţie, că alegerile din Gabon au fost anulate, "toate instituţiile Republicii" au fost dizolvate şi "regimul a luat sfârşit".

Printre soldaţi se aflau membri ai Gărzii Republicane (GR), garda pretoriană a preşedinţiei, uşor de recunoscut după beretele lor verzi, precum şi soldaţi din armata regulată şi ofiţeri de poliţie.

Declaraţia a fost difuzată şi de televiziunea publică Gabon 1ère.

Declaraţia a fost făcută imediat după anunţul oficial al victoriei lui Ali Bongo în alegerile prezidenţiale, cu 64,27% din voturi. Preşedintele îndepărtat de la putere a încercat să obţină un al treilea mandat în cadrul alegerilor care au avut loc sâmbătă, 26 august, şi care au cuprins trei scrutine - prezidenţial, legislativ şi municipal - toate desfăşurate într-un singur tur.

CITEȘTE ȘI Preşedintele Gabonului a fost plasat în arest la domiciliu, iar apropiaţii săi au fost arestaţi pentru înaltă trădare. China solicită garantarea siguranţei preşedintelui Bongo, Rusia este profund preocupată / Şapte lovituri de stat în Africa în trei ani

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.