Politicianul de stânga Andres Manuel Lopez Obrador a preluat Preşedinţia Mexicului, el promiţând să transforme ţara într-un mod profund şi să conducă un guvern lipsit de corupţie, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lopez Obrador, cunoscut ca „Amlo”, a făcut mai multe apariţii publice sâmbătă, printre care şi ceremonia de învestire, un discurs ţinut în faţa Congresului şi un miting în centrul capitalei Ciudad de Mexico. El a primit şi o „curăţare spirituală” din partea liderilor băştinaşilor ca parte din aceste festivităţi. Ei l-au „tratat” cu ierburi şi au suflat fum spre el, invocând spiritele strămoşilor pentru a-l elibera de influenţele negative.

„Ce ne dorim este să purificăm viaţa publică din Mexic. Îmi repet angajamentul: nu voi minţi, nu voi fura şi nu voi trăda poporul mexican”, a declarat Amlo în timpul ceremoniei. El a ţinut un discurs de 90 minute în faţa a mii de susţinători care au umplut Zocalo, principala piaţă a Ciudad de Mexico şi a promis să ajute oamenii săraci.

În Mexic, aproape jumătate din populaţie trăieşte în sărăcie. „Vom guverna pentru toată lumea, dar vom acorda o atenţie specială celor vulnerabili şi săraci. Pentru binele tuturor, cei săraci vin pe primul loc”, a afirmat Amlo. „Aveţi răbdare şi aveţi încredere în minte”, a adăugat el.

Una dintre cele mai importante probleme la care trebuie să răspundă Amlo la începutul mandatului este caravana de mii de migranţi din America Centrală care se află în acest moment la graniţa cu SUA, sperând să primească azil. Prima măsură luată de Amlo a fost să semneze un acord sâmbătă cu omologii săi din El Salvador, Guatemala şi Honduras pentru a crea un plan de dezvoltare în regiune. Planul va include un fond pentru a crea locuri de muncă cu scopul de a reduce sărăcia care îi face pe oameni să emigreze.

De asemenea, preşedintele a promis sâmbătă că va superviza personal şedinţele de securitate zilnice de la 6:00 şi va lucra 16 ore pe zi pentru a gestiona violenţele din Mexic. El a promis şi că va revigora sectorul energetic şi va ridica nivelul producţiei de petrol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.