NATO a fost implicată în consolidarea Flancului Estic, iar comunitatea donatorilor nu este compusă doar din statele care alcătuiesc alianţa, ci şi din altele din exterior, a declarat secretarul de stat britanic însărcinat cu Apărarea, James Heappey, pentru Sky News, cu privire la afirmaţia ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, referitoare la posibilitatea izbucnirii unui Al Treilea Război Mondial. ”Nu este inevitabil ca Rusia să cucerească Donbasul, însă există toate şansele ca ucrainenii să învingă”, datorită sprijinului oferit de statele din întreaga lume şi a echilibrului dintre cele două părţi, a mai afirmat Heappey. De asemenea, el a mai subliniat că ”motivul pentru care există un război în Ucraina este că Rusia a trecut peste graniţele unei ţări suverane şi a început să îi invadeze teritoriul”, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

James Heappey a subliniat că luptătorii din Mariupol au continuat să reziste forţelor ruse, în pofida estimărilor continue că armata rusă va cuceri oraşul portuar, dar a spus că situaţia în estul Ucrainei va fi diferită.

”Cred că ceea ce vom vedea în Donbas este un tip de conflict foarte diferit de cel pe care l-am văzut în jurul Kievului. Cred că vom vedea un conflict între două forţe care sunt mult mai echilibrate, unde ucrainenii au avantajul unor poziţii defensive care au fost săpate şi pregătite în ultimii opt ani, iar acest lucru va reprezenta o situaţie extraordinar de dificilă pentru ruşi. Şi cred că, cu tot sprijinul pe care îl primesc ucrainenii din întreaga lume, există toate şansele ca ucrainenii să îi învingă”, a afirmat Heappey.

Cu privire la numărul mare de victime ruseşti revendicate de forţele armate ucrainene, Heappey a spus: ”Nimeni nu ar trebui să se bucure că sunt 15.000 de familii ruseşti care nu şi-au adus fiul, soţul sau fratele acasă”.

Oficialul britanic a precizat că una dintre problemele pe care Rusia a întâlnit-o în misiunea sa în Ucraina a fost amestecul politic în planificarea militară.

”Oamenilor din Rusia ar trebui să le fie clar că planul Rusiei a fost definit de un orgoliu incredibil, de interferenţe politice masive în elaborarea planurilor militare şi vedem exact acelaşi lucru acum, când există presiuni din partea Moscovei să obţină o victorie până pe 9 mai, astfel încât Putin să poată avea o paradă drăguţă prin Piaţa Roşie, chiar dacă nu are niciun sens militar”, a continuat el.

Cu privire la afirmaţiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit cărora există riscul izbucnirii unui Al Treilea Război Mondial, iar conflictul dintre Rusia şi NATO este deja activ, Heappey a menţionat: ”În primul rând, comunitatea donatorilor nu este NATO. NATO a fost implicată în consolidarea Flancului său Estic, aşa că multe dintre navele şi aeronavele trupelor noastre în Europa de Est sunt, cu precădere, sub pavilionul NATO. Efortul donatorilor a fost reunit de ţări care fac parte, multe dintre ele, din NATO, dar altele nu fac parte din alianţă”.

Secretarul de stat britanic însărcinat cu Apărarea a mai declarat că odată cu înarmarea Ucrainei, ”Rusia se poate învinovăţi doar pe ea însăşi”.

Fiecare livrare de ajutor oferit Ucrainei reprezintă ”o consecinţă directă a modului în care Rusia şi-a desfăşurat operaţiunile în Ucraina”, a mai spus el.

”Serghei Lavrov ar putea reflecta, de asemenea, la faptul că motivul pentru care există un război în Ucraina chiar acum este că Rusia a trecut peste graniţele unei ţări suverane şi a început să îi invadeze teritoriul”, a mai subliniat Heappey.

”NATO nu este o Alianţă ofensivă expansionistă. NATO este o alianţă defensivă. Iar toată această agitaţie din partea Moscovei cu privire la atacul lor asupra Ucrainei ca răspuns la agresiunea NATO este un nonsens absolut”, a conchis oficialul britanic de rang înalt.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.