Marea Britanie a îndemnat joi China să deschidă dialogul cu manifestanţii antiguvernamentali din Hong Kong şi să-şi respecte angajamentele pe care şi le-a asumat înaintea retrocedării fostei colonii britanice Beijingului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tratatul, semnat la 19 decembrie 1984, prevede ca Hong Kongul să-şi păstreze un nivel important de autonomie timp de 50 de ani după retrocedarea sa către China, în 1997.

”Hong Kongul se confruntă cu cea mai mare perioadă de tulburări de la retrocedare. Acordul între Regatul Unit şi China stabileşte în mod clar că înaltul grad de autonomie, drepturile şi libertăţile de la Hong Kong rămân neschimbate timp de 50 de ani”, a declarat şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab.

”Singurul mijloc de garantare a prosperităţii şi stabilităţii Hong Kongului în viitor este respectarea acestui lucru şi să se răspundă îngrijorărilor legitime ale populaţiei Hong Kongului printr-un dialog politic semnificativ”, a adăugat, citat într-un comunicat, şeful Foreign Office.

Contestarea, izbucnită prin respingerea unui proiect de lege care facilita extrădările către China continentală, s-a extins şi cere. între altele, sufragiu universal direct.

O parte a locuitorilor Hong Kongului denunţă faptul că China şi-a consolidat acapararea şi subminează libertăţile garantate prin acest statut special al oraşului, în virtutea principiului ”o ţară, două sisteme”.

Beijingul dezminte orice amestec în afacerile Hong Kongului, condamnă violenţele din cele şase luni de contestare şi acuză guverne străine, mai ales din Statele Unite şi Marea Britanie, de alimentarea contestării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.