Locuitorii din zonele de coastă din Louisiana şi Cuba sunt evacuaţi duminică, în timp ce drumurile s-au transformat în râuri în capitala haitiană, regiunea Caraibelor şi coasta Golfului Mexic fiind ameninţate de două uragane gemene, Mrco şşi Laura, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Furtuna tropicală Marco, care, potrivit prognozelor, va lovi luni litoralul Louisianei cu forţă de uragan, va fi urmată de furtuna Laura, aflată acum deasupra Republicii Dominicană, urmând să traverseze Hispaniola şi Cuba şi să ajungă la intensitate de uragan înainte de a lovi, joi, zona de coastă a Golfului.

În Port-au-Prince, Haiti, videoclipurile de pe reţelele de socializare arată oamenii mergând prin apă până la brâu, în unele dintre cele mai grave inundaţii pe care capitala le-a văzut în ultimii ani. Haiti este deosebit de vulnerabilă la ploile intense din cauza infrastructurii distruse şi a defrişărilor, ceea ce creşte probabilitatea alunecărilor de teren.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Haiti a fost prima ţară care a raportat un deces din partea furtunii Laura, unde o fetiţă de 10 ani a fost ucisă în momentul în care un copac a căzut peste locuinţa ei din sudul oraşului Ans-a-Pitres.

Cu speranţele risipite că munţii din Hispanola vor slăbi furtuna, Cuba încerca duminică să se pregătească pentru furtuna Laura.

Evacuările erau în curs în partea de est a celei mai mari insule din Caraibe, unde se preconiza că furtuna se va izbi în această seară, aducând inundaţii, înainte de a traversa întreaga insulă luni.

Uraganele unul după altul care vor sosi pe coasta Statelor Unite în câteva zile ”ar putea duce la o perioadă prelungită de vreme periculoasă”, a avertizat duminică meteorologul Stacy Stewart de la Centrul Naţional pentru Uragane.

Autorităţile din Parohia Lafourche din Louisiana au ordonat duminică evacuarea obligatorie a rezidenţilor din zonele joase.

Garda de coastă a Statelor Unite a ridicat, de asemenea, avertismentul pentru Portul din New Orleans, solicitând navelor să facă planuri de evacuare a unor zone.

Potenţialul de inundaţii şi evacuări a amplificat îngrijorările legate de răspândirea COVID-19.

Universitatea Tulane, cel mai mare angajator privat din New Orleans, a anunţat că îşi va închide centrul de testare luni, din cauza potenţialelor inundaţii şi a întreruperilor de energie şi a solicitat studenţilor să respecte recomandările privind distanţarea socială.

În Grand Isle, în vârful sudic al statului, autorităţile puneau pungi de nisip pentru a-şi consolida protecţia, în timp ce companiile de energie continuau să retragă lucrătorii de pe platformele off-shore şi închideau producţia la exploatările din Golful Mexic al SUA.
Furtuna Laura ar putea să se întărească şi să devină un uragan de categoria 2 sau 3 şi să se deplaseze spre vest, mai aproape de zona Houston-Galveston, aducând ploi itorenţiale miercuri sau joi, a declarat Chris Kerr, meteorolog şi director de prognoze offshore pentru furnizorul de date în domeniul meteorologiei, agriculturii ţi energiei DTN.

Producătorii de petrol, inclusiv BP, Chevron şi Royal Dutch Shell, au închis sâmbătă 13% din producţia de petrol din regiune. Regiunea reprezintă 17% din producţia totală de petrol a Statelor Unite şi 5% din producţia de gaze naturale din SUA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.