Locuitorii din capitala Chinei, Beijing, au fost autorizaţi marţi să intre în parcuri, supermarketuri, birouri şi aeroporturi fără a prezenta dovada unui test COVID-19 negativ, în condiţiile în care autorităţile au în vedere la nivel naţional o serie de măsuri de relaxare, după protestele istorice de luna trecută, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Beijingul se pregăteşte din nou pentru viaţă", a titrat ziarul guvernamental "China Daily", care scrie că oamenii "îmbrăţişează treptat" noile libertăţi dobândite.

Autorităţile au slăbit, în diferite grade, unele dintre cele mai dure restricţii COVID din lume şi şi-au îndulcit tonul în ceea ce priveşte ameninţarea virusului, în ceea ce mulţi speră că ar putea anunţa o schimbare mai pronunţată spre normalitate după trei ani de la declanşarea pandemiei.

La gară, în metrou şi în ambele aeroporturi din oraş nu mai este nevoie de test pentru acces, a relatat marţi presa de stat, deşi nu a existat niciun anunţ oficial în acest sens. 

Această relaxare vine după o serie de proteste, luna trecută, care au marcat cea mai mare manifestare a nemulţumirii populare în China de când preşedintele Xi Jinping a preluat puterea în 2012.

De altfel, China ar putea anunţa miercuri 10 noi măsuri de relaxare la nivel naţional, au declarat pentru Reuters două surse care au cunoştinţă despre acest subiect.

Perspectiva unei noi relaxări a normelor a stârnit optimismul investitorilor, care cred că a doua cea mai mare economie a lumii îşi va recăpăta puterea şi va contribui la stimularea creşterii globale. Yuanul chinezesc s-a apreciat cu aproximativ 5% faţă de dolar, de la începutul lunii noiembrie, pe fondul aşteptărilor privind o eventuală redeschidere a economiei chineze.

Însă, în viaţa de zi cu zi, mulţi oameni s-au adaptat lent la schimbarea regulilor. Traficul de navetişti din marile oraşe, precum Beijing şi Chongqing, a rămas mult redus faţă de nivelul normal. Unii oameni, în special persoanele în vârstă, se tem în continuare să nu contracteze virusul şi există o îngrijorare cu privire la presiunea pe care relaxarea ar putea-o exercita asupra sistemului de sănătate fragil al Chinei.

Până luni, China a raportat 5.235 de decese legate de COVID, dar unii experţi au avertizat că acest bilanţ ar putea depăşi 1 milion de morţi dacă ieşirea este prea pripită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.