Lobbyul american al armelor de foc, National Rifle Association (NRA), nu se poate declara în faliment în Texas, cu scopul de a se sustrage justiţiei din New York, care cere dizolvarea asociaţiei, a hotărât un judecător texan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Curtea consideră că NRA nu şi-a depus bilanţul (financiar) cu bună credinţă” şi ”este de acord cu procurorul statului New York cu privire la faptul că NRA se serveşte de acest dosar pentru a răspunde unei probleme de reglementare şi nu unei probleme financiare”, a stabilit marţi un judecător de falimente din Texas, Harlin Hale, într-o hotărâre de 37 de pagini.

Un judecător al statului New York a stabilit deja, în ianuarie, că lobbyul, un campion al apărării persoanelor care deţin arme de foc şi al celui de-al Doilea Amenament al Constituţiei americane, nu se poate sustrage în acest fel unei acţiuni în civil intentate împotriva sa în august 2020 de către procurorul acestui stat Letitia James.

După 15 luni de anchetă, ea a atacat atât NRA, cât şi pe conducătorul din 1991 al lobbyului, Wayne LaPierre, pe care îi acuză de abuz de bunuri sociale cu complicitatea anturajului.

Procurorul, care îi acuză de încălcarea legislaţiei privind asociaţii de caritate, cere dizolvarea lobbyului şi retragerea lui Wayne LaPierre.

Conducătorul NRA, în vârstă de 71 de ani, este acuzat de faptul că a folosit în scopuri personale avionul privat al asociaţiei şi că a beneficiat de avantaje în natură - safari say croziere - oferită de prestatori ai organizaţiei.

NRA a anunţat atunci că-şi mută sediul la Dallas, în Texas, un stat în care susţinerea armelor de foc este mult mai puternică decât la New York, şi şi-a depus bilanţul financiar la un tribunal în acest stat.

Procurorul Letitia James a salutat imediat hotărârwa judecătorului texan.

”NRA nu dictează nici dacă şi nici unde trebuie să dea socoteală de faptele sale, iar cazul nostru va continua la tribunale newyorkeze”, a anunţat ea într-o conferinţă de presă.

Ea apreciază că ”săptămâni de audieri au subliniat că frauda şi abuzurile NRA au continuat după atacul nostru în justiţie”.

Viitorul lui Wayne LaPierre la conducerea NRA este mai mult ca niciodară în discuţie, însă bătălia judiciară nu s-a terminat.

NRA a anunţat într-un comunicat că ”va continua să se bată, aşa cum o face de 150 de ani”.

”Chiar dacă suntem dezamăgiţi de anumite aspecte ale hotărârii (judecătorului texan), nu există nicio schimbare în direcţia generală a asociaţiei noastre, a programelor sale şi apărarea celui de-al Doilea Amendament” al Constituţiei, subliniază NRA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.