Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a avertizat China că nerespectarea normelor internaţionale i-ar întrerupe ascensiunea ca superputere şi a afirmat că Occidentul ar trebui să se asigure că democraţiile precum Taiwanul au capacitatea de a se apăra, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liz Truss a declarat că măsurile de izolare a Rusiei de economia mondială, ca răspuns la invazia sa asupra Ucrainei, au dovedit că accesul la piaţă al ţărilor democratice nu mai este un avantaj de la sine înţeles.

”Ţările trebuie să respecte normele. Inclusiv China”, a spus Truss într-un discurs susţinut la Mansion House, în Londra.

Marea Britanie, a şasea economie a lumii, este depăşită din punct de vedere economic şi militar de China, dar consideră că, prin soft power şi alianţe strategice, poate ajuta Beijingul să respecte regulile unui nou sistem internaţional mai dinamic.

Creşterea economică şi militară a Chinei în ultimii 40 de ani este considerată a fi unul dintre cele mai semnificative evenimente geopolitice, alături de căderea Uniunii Sovietice în 1991, care a pus capăt Războiului Rece.

Însă Truss a subliniat că progresul său viitor nu este inevitabil.

”Nu vor continua să avanseze dacă nu vor respecta regulile. China are nevoie de comerţ cu G7. Noi (Grupul celor Şapte) reprezentăm aproximativ jumătate din economia globală. Şi avem opţiuni”, a clarificat ea.

”Am arătat în cazul Rusiei tipul de alegeri pe care suntem pregătiţi să le facem atunci când regulile internaţionale sunt încălcate”, a argumentat ministrul britanic de Externe.

La începutul lunii aprilie, secretarul de Trezorerie al SUA, Janet Yellen, a spus că Beijingul ar trebui să convingă Rusia să ajute la încheierea războiului din Ucraina, în caz contrar, se va confrunta cu pierderea poziţiei la nivel mondial.

Beijingul a precizat că se opune ferm conexiunii dintre războiul din Ucraina şi relaţiile sale cu Moscova şi va apăra drepturile persoanelor şi companiilor chineze.

Truss a mai afirmat că NATO trebuie să aibă o perspectivă globală care să cuprindă şi democraţiile din exteriorul alianţei, făcând referire la Taiwan.

”Trebuie să prevenim ameninţările din Indo-Pacific, colaborând cu aliaţi precum Japonia şi Australia cu scopul de a ne asigura că Pacificul este protejat”, a spus ea.

”Trebuie să ne asigurăm că democraţiile precum Taiwan sunt capabile să se apere”, a continuat Truss.

Ministerul de Externe al Taiwanului a declarat, joi, că salută declaraţiile omologului său britanic şi că va continua să aprofundeze cooperarea cu Marea Britanie şi alţi parteneri care au aceleaşi opinii în vederea stabilirii păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.