Lituania va închide două dintre cele şase puncte de trecere a frontierei cu Belarus, pe fondul îngrijorărilor legate de prezenţa mercenarilor Wagner în această ţară, a declarat vineri adjunctul ministrului de Interne, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Pregătim decizia de a închide două puncte de control”, a declarat Arnoldas Abramavicius, numind punctele de trecere Sumsko şi Tvereciaus ca fiind cele care vor fi închise.

Lituania, membră a NATO pe flancul estic al alianţei, urmează să adopte oficial decizia săptămâna viitoare.

Belarusul, aliat al Moscovei, a găzduit luptătorii Wagner în urma rebeliunii lor de scurtă durată împotriva celor mai înalte cadre militare ale Rusiei.

Liderii lituanieni şi polonezi au declarat la începutul acestei săptămâni că aproximativ 4.000 de mercenari au fost deja staţionaţi în Belarus.

Ambele ţări se gândesc la o decizie comună de a închide complet graniţa cu Belarus, pe fondul temerilor că luptătorii Wagner ar putea încerca să treacă deghizaţi în migranţi sau să comită alte acte de provocare.

Abramavicius a declarat că decizia privind cele două puncte de control a fost luată deoarece Lituania trebuie „să fie pregătită să închidă complet frontiera în orice moment”.

Acest lucru ar putea, de asemenea, să diminueze riscurile de contrabandă şi să facă mai complicat traficul de pasageri peste graniţa cu Belarus, a adăugat el.

Atât Polonia, cât şi Lituania au ridicat garduri la frontierele lor cu Belarus şi Rusia, acuzând Minskul şi Moscova că orchestrează afluxul de migranţi în Uniunea Europeană pentru a destabiliza blocul cu 27 de membri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.