Liderul socialiştilor flamanzi belgieni Conner Rousseau, în vârstă de 31 de ani, vizat din septembrie de o plângere a unei asociaţii a romilor din cauza unor declaraţii rasiste, urmează să viziteze un memorial al Holocaustului în Belgia, în cadrul unei medieri penale, în vederea evitării unui proces, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această procedură menită să evite un proces, anunţată săptămâna aceasta, face mare zarvă în nordul olandofon al Belgiei, unde Conner Rousseau este un lider poilitic, după ce a preluat la sfârşitul lui 2019 conducerea Partidului Socialist flamand - redenumit ”Vooruit” (”Înainte”).

Parchetul s-a limitat la o comunicare minimă, însă liderul socialist a precizat măsurile care-i sunt impuse şi a insistat asupra intenţiei sale de a le respecta ”scrupulos”.

El este obligat să urmeze o terapie prin care să conştientizeze ”impactul vorbelor”, a anunţat el, citat de agenţia belgiană de presă Belga, şi să viziteze Cazarma Dossin de la Malines - unde, în timpul Ocupaţiei naziste din al Doilea Război Mondial erau concentraţi evreu şi romi din Belgia şi apoi deportaţi cu trenul către lagărul nazist de exterminare Auschwitz-Birkenau.

”SUNT UN PIC ÎNGROZIT DE MINE ÎNSUMI”

Cazarma a fost transformată în muzeu al Holocaustului şi drepturilor omului.

Peste 25.000 de evrei şi aproximativ 350 de romi au trecut prin cazarmă în perioada 1942-1944.

”Doar un mic număr a supravieţuit” deportării, subliniază muzeul.

Vizitarea acestui muzeu-memorial a fost deja impusă de către justiţia belgiană în cadrul unor condamnări cu privire la declaraţii pline de ură, rasiste sau antisemite, dar care priveau până acum, în general, activişti dau aleşi ai extremei drepte.

La originea acestui sacndal, din cauza căruia Conner Rousseau a fost criticat asupra de stânga, se află o seară cu prea mult consum de alcool, la începutul lui septembrie, într-o cafenea din oraşul său, Saint-Nicolas, situat între Gand şi Antwerpen.

El le-a cerut atunci unor poliţişti să folosească mai mult ”batonul” împotriva unor ”romi şi alţi ţigani”, pe care i-a acuzat că-i murdăresc străzile oraşului.

Conner Rousseau a cerut scuze cu privire la aceste declaraţii - fără să le conteste -, într-o conferinţă de presă convocată în octombrie, după ce a fost audiat de poliţie.

”Sunt un pic îngrozit de mine însumi”, declara el, recunoscând ”o greşeală” comisă la beţie.

Joi, ziarul flamand Het Nieuwsblad a relansat scandalul, publicând alte declaraţii împotriva romilor pe care Conner Rousseau le-a făcut poliţiştilor în acea seară.

Partidul său a refuzat să comenteze.

”Acestea sunt nişte declaraţii dezgustătoare şi intolerabile, mai ales când pretindeţi că sunteţi de stânga”, a reacţionat liderul deputaţilor francofoni din cadrul Partidului Socialist, Ahmed Laaouej.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.