Fostul lider al Partidului Laburist (Labour) Jeremy Corbyn nu va mai putea fi deputat, a anunţat miercuri liderul formaţiunii, Keir Starmer, care îşi sancţionează astfel predecesorul din cauza felului în care a gestionat antisemitismu în partid, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zdruncinat de ani de zile de incidente repetate şi de o mulţime de demisii, Partidul Laburist a fost anchetat de către un organism independent - Comitetul pentru Egalitate şi Drepturile Omului (EHCR) - care a constatat, la sfârşitul lui octombrie, o serie nereguli ”de neiertat”, din cauza ”lipsei voinţei de a ataca antisemitismul”.

Corbyn, în vârstă de 71 de ani, a fost suspendat din partid din cauză că a pus la îndoială anumite concluzii ale acestui raport, reproşând criticilor interni şi presei faptul că exagerează antisiemtismul care a existat în mandartul său, din 2015 în 2020.

Reacţia lui Corbyn faţă de acest raport a ”subminat şi întârziat activitatea de restaurare a încrederii în capacitatea Partidului Laburist de a lupta împotriva antisemitismului”, şi-a justificat decizia pe Twitter Keir Starmer.

Prin refuzul de a-l reprimi pe Jeremy Corbyn în grupul parlamentar laburist. Keir Starmer dă satisfacţie asociaţiilor evreieşti, foarte pornite împotriva fostului lider al formaţiunii, însă el riscă astfel să provoace furia aripii stângi a partidului, reprezentată de către Corbyn.

Starmer a lăsat însă uşa întredeschisă şi a anunţat că va continua ”să studieze situaţia”.

”ERADICAREA ANTISEMEITISMULUI”

Jeremy Corbyn a anunţat marţi că a fost reprimit în formaţiunea pe care a condus-o, în urma unei decizii favorabile în acest sens a Comitetului Diferendelor din cadrul Comitetului Naţional Executiv (NEC) al Partidului Laburist - instanţa care conduce partidul.

Înaintea reuniunii NEC, Jeremy Corbyn a publicat un comiunicat de presă în care a dorit să-şi clarifice declaraţiile şi în care a dat asigurări că ”îngrijorările cu privire la antisemitism nu sunt «exagerate»”,

”Ceea ce voiam să spun este că marea majoritate a membrilor Partidului Laburist au fost şi rămân antirasişti angajaţi, care se opun profund antisemitismului”, scria el, subliniind că regretă ”răul pe care l-a cauzat această problemă comunităţii evreieşti”.

Keir Starmer şi-a justificat decizia subliniind că, ”de când am fost ales şef al Partidului Laburist, mi-am dat drept misiune eradicarea antisemitismului în Partidul laburist. Ştiu că voi judecat cu privire la faptele mele, la vorbele mele”.

Decizia sa a fost salutată de către asociaţii şi personalităţi evreieşti, precum deputata laburistă Margaret Hodge, care a salutat pe Twitter o ”decizie bună”.

Reintegrarea lui Corbyn în partid, marţi, a provocat ”o suferinţă şi o angoasă incalculabile în rândul comunităţii evreieşti, a subminat progresele realizate şi m-a făcut să-mi pun sub semnul întrebării propriul loc în partid”, a scris ea în acest mesaj postat pe  reţeaua de socializare.

Secretarul general al Sindicatului Unite Len McCluskey, un apropiat al lui Corbyn, a apreciat, din contră, că reprimirea în partid este o ”decizie corectă, dreaptă, unificatoare”.

John McDonnell, un vechi aliat al lui Corbyn, denunţă drept ”complet greşită” decizia lui Starmer şi avertizează că ea va provoca ”şi mai multe disensiuni şi lipsă de unitate în partid”.

Mai de centru şi eurofil decât predecesorul său, Keir Starmer are de-acum delicata misiune de a încheia cu moştenirea lui Corbyn şi de a reunifica partidul, principala formaţiune de opoziţie în Regatul Unit.

Decizia este un ”gest binevenit”, apreciază într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Asociaţiei Labour Against Anti-Semitism, Fiona Sharpe.

Cu toate acestea, ea notează că ”autoritatea lui Keir Starmer a fost complet subminată” de către decizia NEC de a-l reprimi în partid pe Corbyn.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.