Tribunalul Municipal Praga l-a eliberat marţi pe liderul kurd sirian Saleh Muslim, care continuă să facă obiectul unei cereri de extrădare turce, iar Ankara a denunţat imediat această decizie a justiţiei cehe, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Judecătorul a decis să-l elibereze pe domnul Saleh Muslim. Totodată, domnul Muslim a promis tribunalului că nu va părăsi teritoriul Uniunii Europene (UE) şi că se va prezenta la tribunal, la chemarea acestuia”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a tribunalului,  Marketa Puci.

”Această decizie este o decizie de susţinere foarte clară a terorismului”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Guvernului turc, Bakir Bozdag, adăugând că eliberarea lui Saleh Muslim va avea ”un impact negativ asupra relaţiilor între Turcia şi Republica cehă”.

La rândul său, ministrul turc al Justiţiei Abdülhamit Gül a catalogat hotărârea tribunalului ceh drept ”absolut inacceptabilă”, adăugând că Ankara va continua să ”urmărească îndeaproape” cazul.

”Noi nu suntem mulţumiţi de acest verdict. Saleh Muslim a luat parte în ultimii ani la mai multe atacuri teroriste în Turcia”, a declarat, la rândul său, ambasadorul Turciei la Praga, Ahmet Necati Bigali.

Premierul ceh Andrej Babis a refuzat marţi să comenteze cazul.

”Un tribunal ceh a luat hotărârea, eu nu cunosc acest caz”, a declarat el înt-o conferinţă de presă la finalul şedinţei Consiliului Miniştrilor.

Babis a răspuns astfel întrebării unui jurnalist care voia să afle dacă Praga ”nu a comis o gafă arestând un om care a călătorit anterior liber în Europa”.

Şedinţa completului a avut loc cu uşile închise. Judecătorul Jaroslav Pytloun a refuat să-şi comenteze hotărârea, aclamată puternic de câteva zeci de kurzi veniţi să-şi manifesteze solidaritatea faţă de Saleh Muslim în faţa sediului tribunalului, în centrul Pragăi.

”ZI TEST”

Copreşedinte până anul trecut al Partidului Uniunii Democratice (PYD), Muslim, catalogat de Turcia drept ”şeful unei grupări teroriste”, a fost arestat sâmbătă la Praga, unde participa la o reuniune internaţională confidenţială.

Ankara a ”început demersuri în vederea extrădării către Turcia” a lui Saleh Muslim, care riscă 30 de pedepse la închisoare pe viaţă în cazul în care va fi judecat, potrivit Ministerului turc al Justiţiei.

Această cerere de extrădare contituie un ”test” pentru Republica cehă, a declarat premierul turc, antrenând chestiunea pe terenul diplomatic.

”Este o zi test pentru Republica cehă, care este aliata noastră în cadrul NATO”, a declarat Binali Yildirim într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa deputaţilor majorităţii, la Ankara.

Muslim este vizat din noiembrie 2016 de un mandat de arestare emis de autorităţile turce, în legătură cu un atentat comis la Ankara în februarie 2016, soldat cu 26 de morţi, în care acesta neagă orice implicare.

CEHI ÎNCARCERAŢI ÎN TURCIA

PYD este condiderat de Ankara o ”prelungire” a PKK, care poartă o gherilă în Turcia, de trei decenii.

Această mişcare politică kurdă siriană este totodată braţul politic al Unităţilor pentru Protecţia Poporului (YPG), principala miliţie kurdă din Siria, împotriva căreia Turcia a declanşat în ianuarie o ofensivă militară, în enclava Afrin, în nord-vestul Siriei.

Ministrul ceh de Externe Martin Stropnicky a negat luni orice legătură între arestarea lui Muslim şi încarcerarea în Turcia a doi cetăţeni cehi, acuzaţi că au luptat în Siria alături de YPG.

Miroslav Farkas şi Marketa Vselichova au fost condamnaţi anul trecut, în Turcia, la şase ani şi trei luni de închisoare.

Unele publicaţii au emis ipoteza că ar fi putut să fie eliberaţi în schimbul extrădării lui Muslim.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.