Carrie Lam, liderul de la Hong Kong, va anunţa miercuri retragea oficială a proiectului de lege privind extrădarea, care a provocat protestele din ultimele trei luni, potrivit presei locale, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O sursă guvernamentală a confirmat informaţia pentru agenţia Reuters.

Propunerea legislativă ar fi permis operaţiuni de extrădare în China, unde justiţia este controlată de Partidul Comunist.

Nu este sigur că această retragere a proiectului va pune capăt protestelor, numite Mişcarea Umbrelelor. Aceasta era principala cerinţă a protestatarilor. Protestele au evoluat şi sute de mii de oameni cer acum o reformă democratică şi investigarea actelor brutale comise de poliţie.

Lam a spus în trecut că proiectul este „mort”, însă nu l-a retras.

Ea a spus săptămâna trecută la o întâlnire cu oamenii de afaceri că a cauzat „un dezastru de neiertat” prin introducerea proiectului de lege privind extrădarea şi că, dacă ar avea de ales, s-ar scuza şi ar demisiona, potrivit înregistrării obţinute de Reuters.

Lam a ţinut marţi o conferinţă de presă televizată, la care a declarat că niciodată nu a cerut să demisioneze şi că Beijingul crede că Guvernul ei poate rezolva criza fără intervenţia Chinei.

Guvernul chinez a respins propunerea ei de a interveni în conflict. El a criticat demonstraţiile şi a avertizat că vor avea un impact important asupra economiei Hong Kong-ului. Totuşi, Beijingul a spus că dacă aceste manifestaţii afectează securitatea Chinei, va interveni.

Ministrul chinez de Externe a afirmat că Guvernul central „susţine, respectă şi înţelege” decizia lui Lam de a suspenda proiectul.

Marţi noapte au avut loc din nou demonstraţii. Forţele de ordine au intervenit cu gloanţe de cauciuc şi spray-uri lacrimogene pentru a dispersa mulţimea din două puncte ale oraşului. Trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 21 şi 42 de ani au fost spitalizaţi. Doi sunt în stare stabilă şi unul a fost externat.

Poliţia a negat în mod repetat că a folosit forţa excesiv. Miercuri după-amiază, oficialităţile vor susţine o conferinţă de presă.

De la începutul seriei de proteste, au fost arestaţi 900 de oameni, între ei, de la finalul săptămânii trecute, trei lideri ai Mişcării Umbrelelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.