Liderul chinez Xi Jinping se confruntă cu o opoziţie extinsă în interiorul propriului partid, a declarat o fostă profesoară de la Şcoala Centrală de Partid, instituţie de elită care pregăteşte oficialii chinezi, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cai Xia a lansat un reproş fără precedent la adresa preşedintelui chinez, pe care îl acuză că „a ucis ţara”, şi susţine că mulţi vor să iasă din Partidul Comunist.

Profesoara a fost exclusă din partid luni, după ce o înregistrare audio cu remarci critice făcute de ea la adresa lui Xi au fost dezvăluite în luna iunie. Unitatea de învăţământ a transmis că profesoara, care lucra la şcoala de partid din 1992, a făcut comentarii care „au prejudiciat reputaţia ţării” şi care au fost încărcate de „probleme politice grave”.

În primul interviu acordat în presa de limbă engleză după excluderea ei, Cai a declarat pentru The Guardian că este „fericită să fiu exclusă”.

„Sub regimul lui Xi, Partidul Comunist Chinez nu este o forţă pentru progresul Chinei. De fapt, este un obstacol în progresul Chinei. Cred că nu sunt singura care vrea să părăsească acest partid. Mulţi ar vrea să se retragă sau să renunţe. Am încercat să părăsesc partidul în urmă cu mai mulţi ani, când nu mai era loc să vorbeşti şi vocea mea era complet blocată”, a afirmat ea.

Iniţial, ea a vorbit cu The Guardian în luna iunie, după ce au apărut înregistrările. La acel moment, l-a acuzat pe liderul chinez că transformă ţara în „inamicul lumii”.

Marţi, Cai - care a cerut iniţial ca interviul din iunie să nu fie publicat din cauza ameninţărilor primite de ea şi de familia ei - a spus că este dornică să vorbească.

„Am mai multă libertate acum. Discursul meu este liber de orice constrângeri. Sunt răspunzătoare doar pentru propria conştiinţă şi propriile principii”, a adăugat ea.

Cai Xia a spus că există în interiorul partidului o opoziţie extinsă faţă de Xi Jinping şi că puţini îndrăznesc să vorbească, deoarece se tem de represalii. În acest mediu, „puterea nestingherită” a lui Xi a dus la greşeli inevitabile, precum în gestionarea epidemiei de Covid-19.

Beijingul a fost învinuit că a ascuns informaţii legat de apariţia epidemiei în Wuhan. Autorităţile sanitare au anunţat pe 20 ianuarie că virusul este contagios, la câteva săptămâni de la apariţia primului caz.

Profesoara îl găseşte vinovat pe Xi şi pentru problemele ţării la nivel internaţional.

„Având în vedere că nimeni nu i se poate opune, puterea lui este nelimitată. A făcut lumea un inamic. Acasă, el decide asupra tuturor acestor mari probleme. Este un cerc vicios. După ce este luată o decizie greşită, rezultatul nu este bun. Dar cei subordonaţi lui se tem prea mult pentru a-i spune şi decizii proaste continuă să fie luate până ce situaţia este scăpată de sub control. Nu există un mod de a opri ţara să se îndrepte spre dezastru”.

Cai este de părere că nemulţumirea în interiorul partidului este răspândită, mai ales între cei din generaţia ei, dar şi în rândul înalţilor oficiali.

„Cei din partid au trăit ultimii 20 - 30 de ani şi înţeleg în ce direcţie este bine şi ce direcţie reprezintă o fundătură”, a mai declarat ea. „Mulţi dintre bunii mei prieteni care au văzut ştirea că am fost exclusă se bucură. Ei cred că este un lucru bun”, a adăugat Cai Xia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.