Liderul chinez Xi Jinping este aşteptat miercuri în Arabia Saudită pentru o vizită de stat de trei zile, o premieră după 2016, care vine pe fondul unor relaţii tensionate pe care Statele Unite le are cu ambele două ţări, comentează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vizita - anunţată marţi oficial de Riad - va include un summit bilateral cu liderii saudiţi, inclusiv cu puternicul prinţ moştenitor Mohammed bin Salman, precum şi întâlniri cu lideri din alte ţări arabe şi din Golf. Cel puţin 14 şefi de stat arabi sunt aşteptaţi să participe la summitul arabo-chinez.

O sursă diplomatică citată de CNN consideră că această vizită a lui Xi Jinping este o "piatră de hotar" pentru relaţiile Beijingului cu lumea arabă, mai ales că Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume şi cel mai mare aliat al SUA din regiune, are în ultimul timp relaţii încordate cu Washingtonul.

SUA şi Arabia Saudită sunt încă implicate într-o dispută aprinsă privind producţia de petrol, care a culminat în octombrie cu o retorică puternică şi un schimb de acuzaţii atunci când cartelul petrolier OPEC+, condus de Arabia Saudită, a redus producţia cu două milioane de barili pe zi, în încercarea de a "stabiliza" preţurile. Decizia a fost luată în ciuda unei campanii puternice a SUA de a creşte producţia. Washingtonul spera că astfel va determina o scădere a preţului petrolului, influenţat de sancţiunile impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

Aliat puternic al SUA timp de opt decenii, relaţia cu Arabia Saudită a devenit dificilă din cauza a ceea ce Riadul percepe ca fiind o prezenţă de securitate americană în scădere în regiune, mai ales pe fondul ameninţărilor tot mai mari din partea Iranului şi a reprezentanţilor săi înarmaţi din Yemen.

Pe de altă parte, China, un mamut economic, a fost în dezacord cu SUA pe tema Taiwanului, pe care preşedintele american Joe Biden a promis în repetate rânduri că îl va proteja în cazul unui atac al Chinei. Subiectul spinos a agravat şi mai mult o relaţie precară între Washington şi Beijing, care concurează deja pentru influenţă în instabilul Orient Mijlociu.

În timp ce aliaţii americanilor din Golf acuză Washingtonul că nu şi-a respectat garanţiile de securitate în regiune, China şi-a consolidat legăturile cu monarhiile din Golf, precum şi cu inamicii SUA, Iranul şi Rusia.

Atât China, cât şi Arabia Saudită au adoptat, de asemenea, poziţii diferite faţă de ale Occidentului în ceea ce priveşte războiul din Ucraina. Ambele s-au abţinut de la a aproba sancţiuni împotriva Rusiei, iar Riadul a susţinut în mod repetat că Moscova este un partener-cheie în producţia de energie, care trebuie consultat în privinţa deciziilor OPEC+. În urma reducerii masive a producţiei de luna trecută, unii oficiali americani au acuzat Arabia Saudită că se află de partea Rusiei şi că îl ajută pe preşedintele Vladimir Putin în războiul său împotriva Ucrainei.

Biden a declarat în octombrie că SUA ar trebui să-şi "regândească" relaţia cu Arabia Saudită, pe care preşedintele a încercat aparent să o repare făcând o vizită la Riad în luna iulie. După ce a jurat să transforme regatul saudit într-un stat "paria" şi l-a condamnat pe prinţul moştenitor şi conducătorul de facto Mohammed bin Salman pentru uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, Biden şi-a călcat pe inimă şi a zburat la Riad în încercarea de a calma piaţa petrolului. S-a salutat cu Mohammed bin Salman cu un pumnul închis, un salut ce a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume. Cu toate acestea, vizita, în cele din urmă destul de rece, nu a dus la nicio creştere a producţiei de petrol şi nu a făcut decât să agraveze tensiunile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.