Liderii G7, grupul ce reuneşte cele mai mari economii democratice ale lumii, s-au angajat luni să acorde un "sprijin de nezdruncinat" şi să dea dovadă de solidaritate faţă de Ucraina, promiţând că vor furniza mijloace militare şi de apărare aeriană, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le ceruse tancuri moderne, artilerie şi arme cu rază lungă de acţiune, dar şi sprijin pentru aprovizionarea energetică a ţării sale, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Condamnăm atacurile inumane şi brutale continue ale Rusiei, care vizează infrastructuri critice - în special instalaţii energetice şi de apă - şi oraşe din Ucraina, şi reamintim că atacurile nediscriminatorii şi atacurile asupra populaţiei civile sau a obiectelor civile constituie o crimă de război", se arată în declaraţia comună a liderilor G7. "Suntem hotărâţi să ajutăm Ucraina să repare, să restabilească şi să îşi apere infrastructura critică de energie şi apă", spun liderii G7, asigurând totodată că vor face ca Rusia să plătească în cele din urmă pentru refacerea infrastructurii critice deteriorate sau distruse prin atacuri.

"Îl vom trage la răspundere pe preşedintele Putin şi pe cei vinovaţi, în conformitate cu dreptul internaţional", se arată în declaraţia comună.

"Reiterăm că retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei este inacceptabilă şi că orice utilizare a armelor chimice, biologice sau nucleare va fi întâmpinată cu consecinţe grave", mai spun liderii G7.

Ei au condamnat, de asemenea, modul în care Rusia se foloseşte de centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, adăugând că sprijină eforturile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) de a stabili o zonă de siguranţă şi securitate.

"Rusia poate pune capăt imediat acestui război prin încetarea atacurilor sale împotriva Ucrainei şi prin retragerea completă şi necondiţionată a forţelor sale de pe teritoriul Ucrainei", arată liderii G7 în declaraţie.

Adresându-se prin videoconferinţă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le ceruse acestora să-şi menţină sprijinul pentru Ucraina şi anul viitor, prezentându-le în acelaşi timp trei paşi pentru asigurarea păcii: mai mult armament, stabilitate financiară, energetică şi socială şi o nouă diplomaţie.

"Rusia are încă avantajul în ceea ce priveşte artileria şi rachetele, acesta este un fapt", a spus Zelensky în alocuţiunea sa. "Ucraina are nevoie de tancuri moderne - şi vă cer să ne oferiţi această capacitate defensivă. Se poate face chiar acum", a subliniat el. De asemenea, Ucraina are nevoie de mai multă "artilerie cu rachete şi mai multe rachete cu rază lungă de acţiune", a arătat Zelenski, adăugând că Ucraina are nevoie în mod constant tunuri şi obuze. "Cu cât suntem mai eficienţi cu astfel de arme, cu atât mai scurtă va fi agresiunea rusă", a spus el.

Al doilea pas, potrivit lui Zelenski, ar fi ca liderii mondiali să ajute Ucraina să-şi menţină stabilitatea financiară, energetică şi socială anul viitor şi a cerut în acest sens ca G7 să se angajeze să mărească asistenţa de gaz pentru Ucraina. "Teroarea împotriva centralelor noastre electrice ne-a forţat să folosim mai mult gaz decât ne aşteptam. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de un sprijin suplimentar în această iarnă specială", a declarat Zelenski. "Vorbim despre un volum de aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz care trebuie să fie procurat suplimentar", a precizat el.

Pe de altă parte, Ucraina ar dori să ofere o soluţie de pace, spune Zelenski. Pentru aceasta, el solicită Rusiei să înceapă retragerea trupelor până de Crăciun.

"Propun Rusiei să facă un pas concret şi semnificativ către o soluţie diplomatică, care este menţionată de Moscova atât de frecvent", a spus el. "Foarte curând vom avea sărbătorile celebrate de miliarde de oameni. Crăciunul - conform calendarului gregorian sau Anul Nou şi Crăciunul - conform calendarului iulian. Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace, nu la agresiune. Sugerez Rusiei să încerce cel puţin să demonstreze că este capabilă să renunţe la agresiune. Dacă Rusia îşi va retrage trupele din Ucraina, va asigura o încetare durabilă a ostilităţilor", a arătat Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a propus G7 un summit mondial pentru pace. "Propun să convocăm un summit special - summitul mondial pentru pace - pentru a decide cum şi când putem pune în aplicare punctele formulei de pace ucrainene", a menţionat preşedintele ucrainean.

Liderii G7, care s-au reunit luni virtual, au decis să înfiinţeze o "platformă" pentru a "coordona ajutorul financiar" acordat Ucrainei, potrivit AFP. "Scopul este de a construi rapid această platformă cu participarea Ucrainei, a instituţiilor financiare internaţionale şi a altor parteneri", a explicat liderul german Olaf Scholz într-o conferinţă de presă la Berlin, comparând reconstrucţia Ucrainei cu Planul Marshall, instituit de Statele Unite pentru a reconstrui Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.