Douăzeci şi şapte de persoane au fost ucise şi aproximativ o sută au fost rănite în confruntări violente care au izbucnit în suburbiile din sud-estul oraşului Tripoli, în noaptea de luni spre marţi, între două grupări armate influente, a anunţat Centrul pentru Medicină de Urgenţă (CMU), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un "bilanţ provizoriu" publicat marţi seară pe Facebook, această agenţie, care gestionează serviciile de urgenţă din vestul Libiei, a anunţat că 27 de persoane au fost ucise şi 106 rănite în aceste confruntări cu armament greu care au loc între cele două grupuri armate influente din capitala libiană.

Potrivit aceleiaşi surse, 234 de familii au fost salvate şi extrase, împreună cu câteva zeci de medici şi asistente străine, care erau blocaţi încă de luni seară de luptele din sudul capitalei. Trei spitale de campanie şi aproximativ şaizeci de ambulanţe au fost mobilizate pentru a-i ajuta pe răniţi şi pentru a evacua civilii către zone mai sigure.

Luptele au început după arestarea, luni, a colonelului Mahmoud Hamza, comandantul Brigăzii 444, de către forţele al-Radaa. Nu au fost furnizate încă informaţii cu privire la motivele arestării sale.

Marţi târziu, "consiliul social", alcătuit din oficialităţi şi personalităţi influente din Soug el-Joumaa, o zonă din sud-estul Tripoli şi un bastion al forţei al-Radaa, a anunţat că a ajuns la un acord cu şeful guvernului de la Tripoli, Abdelhamid Dbeibah, în vederea transferării colonelului Mahmoud Hamza către o "parte neutră" neidentificată.

Într-o declaraţie citită la televiziune de către decanul său, consiliul a indicat că o dezescaladare şi o încetare a focului vor urma acestei măsuri, care a dus la o revenire a calmului la Tripoli în noaptea de marţi spre miercuri.

Aceste două grupări sunt printre cele mai influente din Tripoli, unde se află unul dintre cele două guverne care îşi dispută puterea într-o ţară măcinată de diviziuni de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, alimentată de proliferarea grupărilor armate cu loialităţi schimbătoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.