Libanul, care se confruntă cu o criză financiară fără precedent, a anunţat luni că nu-şi va plăti bonurile de Trezorerie emise în dolari, în cadrul unui plan de restructurare a datoriei publice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Finanţelor a anunţat într-un comunicat că Libanul - care se află deja în incapacitate de plată de la 9 marti - ”îşi va suspenda plata tuturor eurobondurilor care ajung la scandenţă”, referindu-se la bondurile de Trezorerie emise de stat în devize străine şi pe care urma să le ramburseze în tranşe succesive până în 2035.

Autorităţile şi-au justificat decizia prin eroziunea rezervelor de devize străine din ţară. În 2020, Libanul urma să onoreze, în teorie, eurobonduri în valoare de 4,6 miliarde de dolari, a căror sumă globală, până în 2035, se ridică la aproape 30 de miliarde de dolari.

Băncile locale deţin 12,7 miliarde de dolari din totalul eurobondurilor, Banca centrală 5,7 miliarde, iar investitori străini 11 miliarde de dolari.

Ministerul a anunţat că lucrează la un plan de ”restructurare a datoriei” şi de ”stabilizare a economiei”.

Restructurarea anunţată urmează să aibă loc prin negocieri cu investitorii şi creditorii ţării.

O primă prezentare a investitorilor ("Investment presentation") urmează să aibă loc la 27 martie, a anunţat Ministerul Finanţelor, care a însărcinat societatea "Lazard Frères", consilierul financiar al statului, să organizeze această iniţiativă.

O ţară supraîndatorată, Libanul se confruntă cu una dintre cele mai grave crize economice de la sfârşitul Războiului Civil (1975-1990).

Beirutul a cerut în februarie o asistenţă tehnică din partea Fondului Monetar internaţional (FMI), însă nu a prezentat o cerere de ajutor financiar instituţiei internaţionale.

FMI este ”pregătit să ajute autorităţile în aceste eforturi”, anunţa recent un purtător de cuvânt al FMI, Gerry Rice.

În afara dificultăţilor  financiare, Libanul se confruntă de săptămâni de zile cu răspândirea noului coronavirus, care riscă să afecteze şi mai mult o economie aflată pe moarte.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.