Poetul rus Lev Rubinstein, o figură cheie a scenei literare sovietice clandestine şi critic al preşedintelui Vladimir Putin, a murit la şase zile după ce a fost lovit de o maşină la Moscova, a anunţat fiica sa, potrivit bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rubinstein, în vârstă de 76 de ani, a fost lovit în 8 ianuarie şi a fost în comă timp de câteva zile înainte de a muri.

"Tatăl meu, Lev Rubinstein, a murit astăzi", a scris fiica sa Maria pe blogul său.

Rubenstein era cunoscut pentru că a fost co-fondator al mişcării conceptualiste.

În anii 1970 şi 1980, aceasta a folosit arta în numeroasele sale forme pentru a submina normele tradiţionale ale epocii sovietice şi pentru a critica doctrina oficială a realismului socialist - o ideologie proeminentă în timpul Uniunii Sovietice, care împingea agenda politică folosind arta.

La aflarea veştii morţii lui Rubenstein, organizaţia pentru drepturile omului Memorial l-a descris pe poet ca fiind "tremurător de poetic, ascuţit şi ironic".

Grupul este unul dintre cele mai vechi grupuri pentru drepturile civile din Rusia, dar în decembrie 2021 a fost forţat să se închidă, deoarece Moscova şi-a intensificat represiunea împotriva opoziţiei faţă de războiul din Ucraina.

Descris de Memorial ca fiind un prieten apropiat, Rubinstein a adoptat, de asemenea, o poziţie fermă împotriva ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, precum şi a atitudinii guvernului rus faţă de drepturile LGBT.

Memorial a afirmat că el a ales să rămână la Moscova în ultimii doi ani "în ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat".

"Nu doar pentru el însuşi, ci şi pentru alţii care încercau să găsească cuvintele prin care să se regăsească pe ei înşişi şi poate, doar poate, să reziste prin asta"

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.