Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri o lege privind confiscarea bunurilor persoanelor găsite vinovate de difuzare de ”informaţii false” despre armata rusă, o nouă ilustrare a represiunii care vizează criticii Kremlinului, la doi ani de la începutul Războiului din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moscova a scos în afara legii criticile la adresa armatei, după ce a invadat Ucraina, la 24 fenruarie 2022.

Noul text promulgat a fost adoptat la sfârşitul lui ianuarie de Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, iar la începutul lui februarie de către Consiliul Federaţiei, Camera superioară.

Miercuri, decretul prezidenţial semnat de către Vladimir Putin a fost publicat de către autorităţi.

La momentul prezentării proiectului de lege, preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, aprecia că această lege împotriva ”cârtiţelor” va permite ”pedepsirea trădătorilor” care ”acţionează împotriva ţării lor”.

În realitate, legea nu prevede confiscarea absolut tuturor bunurilor unei persoane condamnate, ci confiscarea banilor şi fondurilor ”utilizate sau destinate” fiannţării unor activităţi ”infracţionale”, nişte prevederi foarte vagi.

Textul prevede autorizarea justiţiei să retragă toate distincţiile onorifice de stat persoanelor condamnate de ”informaţii false”.

Acuzaţia de difuzare de ”informaţii false” despre armata rusă se pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare.

Sute de ruşi obişnuiţi au fost condamnaţi, de aproape doi ani, în virtutea acestui articol al Codului Penal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.