Marine Le Pen l-a acuzat miercuri seara, în dezbaterea televizată dintre cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, pe Emmanuel Macron de ”complezenţă” faţă de fundamentalismul islamic, într-un schimb de replici aprig pe tema securităţii şi terorismului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La o zi după atentatul de pe Champs-Elysées ”aţi spus «eu nu voi inventa peste noapte un program împotriva terorismului»”, i-a reproşat candidata Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) oponentului ei. ”Nu doar că nu aveţi un proiect, dar în plus aveţi o complezenţă faţă de fundamentalismul islamic”, a continuat ea.

”Aruncaţi constant cu invective”, i-a replicat candidatul En Marche!, care a acuzat-o că ”poartă” un ”război civil”. ”Voi fi de neînduplecat şi voi purta lupta pe toate planurile, însă capcana pe care ei (jihadiştii) ne-o întind este cea pe care o purtaţi dumneavoastră, este războiul civil”, a spus el.

Un schimb de replici dur a avut loc anterior pe tema retragerii cetăţeniei.

”Trebuie să-i expulzăm imediat pe străinii «fişaţi S» care se află pe teritoriul nostru. Toţi cei care, străini pe teritoriul nostru, au o legătură cu fundamentalismul islamist, afară, afară! (Pentru) toţi cei care au dublă cetăţenie, vom pune în aplicare retragerea naţionalităţii” franceze, a declarat Le Pen.

Macron a declarat că ”teroriştii împotriva cărora vrem să luptăm şi pe care-i voi eradica sunt oameni care se sinucid în atentate”. ”În cazul cuiva care se află în această dispoziţie de spirit, credeţi că retragerea naţionalităţii agitată de doamna Le Pen îi face să tremure?”, s-a întrebat fostul ministru.

Candidatul En Marche! a anunţat că lupta împotriva ameninţării teroriste va fi ”prioritatea” sa în cazul în care va fi ales. ”Fişele S sunt fişe ale serviciilor de informaţii”, deci ”să-i băgăm pe toţi la închisoare sau să-i trimitem în afara frontierelor nu ar avea sens”, a spus el.

”Cheia este să consolidăm serviciile de informaţii”, a apreciat el, adăugând că vrea ”reconstituie forţele serviciilor de informaţii”.

Candidata FN a apreciat că ”trebuie atacată rădăcina răului”, care este, în opinia ei, ”dezvoltarea exponenţială a fundamentalismului islamist pe teritoriul nostru”, şi anume prin ”atacarea asociaţiilor care vă susţin, ca UOIF”, o ”asociaţie islamistă, care apără fundamentalismul islamist”.

”Nu-i cunosc pe liderii UOIF, nu i-am întâlnit vreodată, nu am relaţii cu ei”, i-a răspuns Macron.

Uniunea Organizaţiilor Islamice din Franţa UOIF, apropiată mişcării Fraţii Muslmani), care reuneşte 250 de asociaţii, apără un islam vizibil şi mai conservator în societate.

Le Pen l-a acuzat deja pe contracandidatul ei de la En Marche! că se află ”între mâinile” organizaţiei musulmane, o acuzaţie catalogată drept o ”minciună neruşinată” de către UOIF pe 26 aprilie.

”Noi avem un respect faţă de domnul Emmanuel Macron, dar nu avem legături speciale cu mişcarea sa”, a scris organizaţia, care ”îndeamnă la votarea masivă a domnului Macron şi la oprirea ameninţării încarnate de ideile doamnei Le Pen”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.