Moscova a respins vineri acuzaţii dure formulate de către Angela Merkel miercuri, potrivit cărora cancelarul personal şi Bundestagul au fost vizate de atacuri informatice ruse în 2015, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Au trecut cinci ani. Însă niciun fapt concret (care să susţină teza unui atac informatic rus) nu a fost prezentat”, a declarat ministrul rus de externe rus Serghei Lavrov într-un interviu acordat publicaţiei ruse RBK.

Angela Merkel a anunţat miercuri că deţine ”probe” cu privire la tentative ”scandaloase” ale unor atacuri informatice ruse, referindu-se la atacuri cibernetice care au vizat în 2015 atât Bundestagul (Camera inferioară a Parlamentului german), cât şi cancelarul.

Atacul care vizat Bundestagul a fost atribuit serviciului militar rus de informaţii GRU.

Hackeri au furat - în paralel cu acest atac cibernetic, scrie presa germană - date personale de pe o mesagerie a lui Merkel din perioada 2012-2015.

”Nu există niciun fapt care să mărturisească împotriva Rusiei”, a subliniat vineri Serghei Lavrov.

Angela Merkel a denunţat miercuri şi strategia ”deformării faptelor” a Moscovei şi a ameninţat că Germania îşi rezervă dreptul de a lua măsuri de retorsiune.

Cancelarul german a evocat totodată asasinarea la Berlin, în 2019, a unui georgian de origine cecenă. Justiţia germană suspectează serviciile ruse de implicare în acest asasinat.

Acest asasinat a declanşat o criză diplomatică între Berlin şi Moscova, iar doi membri ai Ambasadei Rusiei - cărora Guvernul german le-a reproşat că nu ”cooperează” în anchetă - au fost expulzaţi de pe teritoriul german la 4 decembrie 2019.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.