Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că unele voci din Occident sugerează că Moscova ar trebui să discute despre pacea din Ucraina, din moment ce Statele Unite şi aliaţii lor nu au reuşit să învingă forţele ruseşti în Ucraina. Pe de altă parte, el a pus vina pe Occident pentru toate tulburările din lume, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La aproape doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Moscova controlează 17,5% din teritoriul ucrainean, iar contraofensiva ucraineană din acest an nu a reuşit să obţină câştiguri teritoriale majore împotriva forţelor ruseşti, care şi-au apărat poziţiile cu roiuri de drone şi câmpuri minate extinse.

Într-un interviu acordat agenţiei de stat RIA şi canalului de televiziune Rossia 24, Lavrov a declarat că există semne că Occidentul îşi schimbă tactica şi strategia în privinţa Ucrainei.

"ŞOAPTE" DIN OCCIDENT

"Occidentul îşi schimbă într-adevăr tactica - poate chiar se gândeşte să-şi clarifice strategia. Pentru că dacă "înfrângerea strategică a Rusiei" a fost o strategie, iertaţi-mi tautologia, atunci această strategie a eşuat lamentabil", a declarat Lavrov.

"Există unele abordări, unele şoapte: de ce nu vă întâlniţi (Rusia) cu cineva din Europa care ar fi gata să discute, să vorbească despre Ucraina, dar fără Ucraina", a spus Lavrov, care, pe de altă parte, a dat din nou asigurări că Moscova îşi va atinge toate obiectivele în Ucraina.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că este gata să discute despre pacea în Ucraina, dar în condiţiile Rusiei. Oficialii americani sunt însă de părere că liderul de la Kremlin aşteaptă alegerile prezidenţiale americane din 2024 înainte de a face vreun pas serios către pace.

La rândul ei, Ucraina spune că nu va înceta să lupte până când ultimul soldat rus nu va fi scos de pe teritoriul său, aşa cum a fost el stabilit în 1991, când Uniunea Sovietică s-a prăbuşit. Occidentul spune că nu va face presiuni asupra Ucrainei ca să negocieze neapărat o pace, această alegere aparţinându-i.

Putin prezintă războiul din Ucraina drept o bătălie pentru supravieţuirea Rusiei împotriva unui Occident arogant care, potrivit lui, complotează pentru a dezmembra Rusia şi pentru a-i fura vastele resurse naturale.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că Occidentul nu urmăreşte să distrugă Rusia, ci doreşte ca Ucraina să alunge forţele Moscovei de pe teritoriul ocupat. Biden a mai spus în 2022 că Rusia a suferit un "eşec strategic" în Ucraina.

O ÎNTÂLNIRE "SECRETĂ"

Lavrov, care se află în fruntea diplomaţiei ruse din 2004, a mai declarat joi că marile puteri occidentale s-au întâlnit în "secret" în urmă cu 10 zile, în cadrul unei reuniuni a G7 cu ţări emergente, pentru a discuta o "formulă de pace" propusă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Potrivit lui Lavrov, praticipanţii ar fi convenit asupra unei noi întâlniri în ianuarie şi a unui "summit de pace" în februarie, pe baza formulei propuse de Zelenski.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent afirmaţiile ministrului rus de externe.

Planul de pace în 10 puncte al lui Zelenski prevede retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, precum şi restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia, inclusiv cu peninsula Crimeea, anexată de Moscova din 2014.

Preşedintele ucrainean vorbeşte de mult timp în discursurile sale zilnice către naţiune despre organizarea unui summit internaţional care să aibă în centru formula de pace ucraineană.

Moscova spune că ideea lui Zelenski este absurdă, deoarece nu include Rusia în aceste discuţii de pace.

Într-un alt interviu, publicat tot joi de agenţia oficială TASS, Lavrov s-a plâns că Ucraina nu este dispusă să poarte discuţii de pace pentru a pune capăt conflictului care durează de 22 de luni. "Trebuie să remarc o absenţă a oricărei voinţe de pace din partea regimului (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski", a declarat Lavrov. "Reprezentanţii săi gândesc doar în categorii de război şi recurg la o retorică total agresivă. Nu există nicio luare în considerare cu privire la organizarea de negocieri de pace ... Trageţi propriile concluzii", a îndemnat şeful diplomaţiei ruse.

LAVROV: OCCIDENTUL ESTE DE VINĂ PENTRU TULBURĂRILE MONDIALE

Pe de altă parte, în interviul pentru agenţia TASS, Lavrov a reiterat teza propagandistică a Kremlinului că Occidentul este de vină pentru tulburările din întreaga lume.

Intriga ţărilor occidentale - a căror dominaţie este în declin - este în mare parte responsabilă pentru aruncarea lumii în turbulenţe, a declarat ministrul rus de externe în interviul de sfârşit de an publicat joi. El a avertizat că nimeni la nivel mondial nu poate fi sigur că va scăpa nevătămat de maşinaţiunile occidentale în 2024.

"Furtunile continuă în lume şi unul dintre motive este că cercurile conducătoare din Occident provoacă crize la mii de kilometri de graniţele lor pentru a-şi rezolva propriile probleme în detrimentul altor popoare", a declarat Lavrov, citat de TASS. "Se poate spune că, date fiind condiţiile în care Occidentul se agaţă de dominaţia care îi scapă, nimeni nu poate fi protejat împotriva intrigilor sale geopolitice. Există o înţelegere din ce în ce mai mare a acestui lucru", a afirmat Lavrov.

Retorica Moscovei învinovăţeşte tot mai apăsat Occidentul pentru o mare parte din tulburările şi conflictele din regiuni foarte îndepărtate. Rusia îşi descrie războiul din Ucraina ca pe o luptă existenţială împotriva "Occidentului colectiv" hotărât să extindă raza de acţiune a NATO şi să îi aplice Moscovei o "înfrângere strategică". De asemenea, afirmă că izbucnirea conflictului din Orientul Mijlociu este rezultatul eşecurilor de lungă durată ale politicii externe americane şi Moscova cere înfiinţarea unui stat palestinian.

În comentariile sale pentru TASS, Lavrov a făcut apel la dezescaladare în conflictul din Orientul Mijlociu, denunţând ca "inacceptabile" atât actele de teroare, cât şi "pedeapsa colectivă". "Este vital să se rupă cercul vicios al violenţei şi să se elimine nedreptatea din cauza căreia au suferit mai multe generaţii de palestinieni", a declarat el pentru TASS. "Numai în acest fel se poate ajunge la stabilitate în zona de confruntare din întregul Orient Mijlociu", a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.