Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov îndeamnă Statele Unite să nu publice notiţele luate după convorbirile între Donald Trump şi Vladimir Putin, după publicarea unei convorbiri telefonice controversate a preşedintelui american cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, aflată în centrul unei proceduri de destuituire a şefului statului american, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ceea ce priveşte rezumatele conversaţiilor telefonice, mama mea, atunci când m-a crescut, m-a învăţat că este nepotrivit să citeşti scrisorile altora care nu-ţi sunt adresate”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă şeful diplomaţiei ruse.

El răspundea astfel unei întrebări despre reacţia sa faţă de scandalul ucrainean care-l zguduie pe Donald Trump, acuzat că a favorizat un amestec străin în viitoarele alegeri prezidenţiale americane prin apelul său telefonic cu omologul său ucrainean, în care i-a cerut să ancheteze cu privire la candidatul democrat Joe Biden.

Scandalul s-a agravat pentru preşedintele american, după publicarea miercuri de către Casa Albă a notei acestei conversaţii telefoncie.

”CE FEL DE DEMOCRAŢIE E ASTA?”

”Este indecent”, a reacţionat şeful diplomaţiei ruse.

”Pentru ca două persoane alese de naţiunile lor să fie la înălţimea” funcţiilor lor, ”sunt necesare maniere diplomatice implicând un anumit grad de confidenţialitate”, a adăugat el.

Ministrul rus, care s-a întâlnit vineri cu omologul său american Mike Pompeo, i-a criticat atât pe congresmenii americani, cât şi presa, pentru că au publicate notele.

”Să fii atât de vehement şi să îngenunchezi un Guvern dacă nu difuzează o notă implicând un partener! Ce fel de democraţie e asta?” Cum puteţi munci în asemenea condiţii?”, a tunat el.

Donald Trump l-a lăudat adesea pe Vladimir Putin, iar relaţiile şi întâlnirile lor sunt scrutate cu lupa de presa americană, care se întreabă de unde provine atâta bunăvoinţă din partea locatarului Casei Albe faţă de şeful de la Kremlin.

MAI MULTE CONVERSAŢII ASCUNSE, CA CEA CU ZELENSKI

În urma declaraţiilor lui Serghei Lavrov, cotidianul The New York Times (NYT) a dezvăluit că mai multe retranscrieri ale unor discuţii ale şefului statului american cu oficiali de rang înalt au fost ascunse de Casa Albă.

NYT care citează mai mulţi foşti şi actuali oficiali de la preşedinţie, dezvăluie de exemplu, că notele legate de conversaţiile la telefon cu Vladimir Putin şi membri ai familiei regale saudite au fost ascunse în sistemul informatic care conţine documente clasificate.

Aşa cum arată avertizorul de integritate în scandalul ucrainean - care a dezvăluit declaraţii ce nu erau clasificate în mod normal şi care nu ar fi trebuit să fie ascunse astfel -, exista o strategie de ascundere a informaţiilor, astfel încât acestea să nu poată să fie divulgate.

Această decizie ar fi fost luată după ce elemente ale unor discuţii cu liderii mexican şi australian au ajuns în presă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.