Laureata Premiului Nobel al Păcii din 2003, activista iraniană Narges Mohammadi, a intrat în greva foamei - în închisoare -, în semn de protest faţă de lipsa îngrijirilor medicale ale deţinuţilor şi faţă de obligaţia femeilor de a purta vălul, anunţă luni familia acesteia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Narges Mohammadi a informat familia că a intrat în greva foamei acum câteva ore. Suntem îngrijoraţi cu privire la sănătatea sa”, anunţă într-un comunicat familia.

Narges Mohammadi, în vârstă de 51 de ani, arestată şi condamnată în repetate rânduri, este deţinută din 2021 la Închisoarea Evin, la Teheran.

Familia sa anunţa joi că activistei, a cărei stare de sănătate este fragilă, aurtorităţile penitenciare i-au refuzat transferul la spital, pentru că nu voia să-şi acopere capul.

SPITALIZARE DE URGENŢĂ

Potrivit unei electrocardiograme realizate de către un medic în închisoare, ea are nevoie de o spitalizre de urgenţă, precizează familia.

”Republica islamică este responsabilă de tot ceea ce ise poate întâmpla iubitei noastre Narges”, se subliniază în comunicat.

Narges Mohammadi - o activită împotriva pedepsei cu moartea şi a drepturilor omului - a fost recompensată în octombrie cu Premiul Noebl pentru Pace pentru ”lupta sa împotriva opresiunii femeilor în Iran şi lupta sa pentru promovarea drepturilor omului şi libertăţii tuturor”.

Ea este una dintre principalele reprezentate ale mişcării de revoltă ”Femeie, Viaţă, Libertate” în Iran.

Această mişcare, în care femeile îşi dau jos vălul, îşi taie părul şi manifestează în stradă, a fost declanşată de moartea, anul trecut, a unei tinere kurde iraniene la vârstp de 22 de ani, Mahsa Amini, după ce a fost arestată la Teheran din cauza nerespectării codului vestimentar islamic strict.

Această contestare a fost reprimată în sânge.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.