Magistraţii francezi au decis luni după-amiază că şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, nu va fi sancţionată cu închisoare sau amendă, deşi au hotărât că aceasta este vinovată pentru neglijenţă în serviciu cu privire la arbitrajul Tapie. De asemenea, verdictul de vinovăţie nici măcar nu va fi inclus în cazierul penal al lui Lagarde, transmite CNN Money.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocaţii Christinei Lagarde au precizat că decizia magistraţilor francezi este echivalentă cu o achitare parţială, după ce procurorii au recomandat achitarea directoarei FMI.

Totuşi, există întrebări serioase dacă Lagarde poate să rămână la conducerea Fondului Monetar Internaţional după ce magistraţii au găsit-o vinovată pentru neglijenţă.

Consiliul FMI se va reuni în curând pentru a discuta despre verdictul decis în cazul Lagarde. Membrii FMI au susţinut-o puternic în timpul procesului pe Christine Lagarde.

Anterior, Lagarde a susţinut că îşi asumă toate deciziile luate în mandatul ei de ministru al Finanţelor din Franţa. Arbitrajul decis în favoarea afaceristului Bernard Tapie a costat 400 de milioane de dolari de la bugetul Franţei.

Lagarde (60 de ani) este acuzată de neglijenţă în serviciu, pentru că a aprobat o plată controversată de 400 de milioane de dolari pentru Bernard Tapie, în cadrul unei înţelegeri financiare extrajudiciare atunci când era ministru de Finanţe în administraţia preşedintelui Nicolas Sarkozy.

O curte de arbitraj a ordonat plata către Tapie în legătură cu vânzarea companiei Adidas. Juraţii au susţinut că afaceristul francez a fost fraudat în mod intenţionat de către banca Credit Lyonnais prin devalorizarea companiei Adidas. Compensaţiile trebuiau plătite de principalul acţionar al băncii, adică statul francez.

Acuzaţiile de neglijenţă au legătură cu decizia lui Lagarde de a cere unor juraţi de arbitraj să examineze plângerea lui Tapie, în loc să aleagă procesul prin instanţele normale din Franţa.

Criticii o acuză pe Lagarde că i-a asigurat un tratament preferenţial lui Tapie pentru suţinerea financiară a campaniei prezidenţiale a lui Nicolas Sarzoky.

De asemenea, criticii susţin că statul francez nu trebuia să plătească compensaţii financiare unui condamnat penal, care era în faliment în acel moment şi nu putea să plătească un proces în instanţă. Tapie şi-a petrecut şase luni în spatele gratiilor în 1997, după ce a aranjat meciuri ca preşedinte al clubului Olympique Marseille.

Lagarde susţine că este inocentă şi nu a greşit cu nimic cu privire la curtea de arbitraj aleasă în interesul contribuabililor francezi.

Tapie este investigat de procurorii francezi pentru comiterea unei fraude în iunie 2013.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.