Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba se declară joi ”optimist” cu privire la o deschidere viitoare de către Uniunea Europeană a unor negocieri de aderare a Ucrainei, într-o Conferinţă pe tema viitorului UE la Berlin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem optimişti. Am făcut multe reforme şi am adoptat legile necesare să răspundem recomandărilor” Bruxellesului, a declarat în faţa presei şeful diplomaţiei europene.

Comisia Europeană (CE) urmează să prezinte un raport, la 8 noiembrie, cu privire la situaţia progreselor realizate de către Ucraina, Republica Moldova şi Georgia şi să se pronunţe asupra unei deschideri sau nu a unor negocieri de aderare.

Cei 27 urmează să abordeze acest subiect la un summit la Bruxelles, prevăzut la jumătatea lui decembrie.

”Aşteptăm cu nerăbdare prezentarea acestui raport şi am motive să cred că el va deschide calea deciziei Consiliului European de a deschide negocieri de aderare cu Ucraina şi alte ţări”, a declarat Dmitro Kuleba.

”PROGRESE MARI”

În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de stat candidat la aderare, un gest puternic simbolic.

Ea a refuzat atunci acest statut Georgiei, căreia i-a cerut mai multă reformă.

Comisia Europeană a definit, pentru a trece trece la etapa următoare, adică la deschiderea unor negocieri de aderare, şapte criterii de referrinţă cu privire la Ucraina.

Este vorba despre condiţii de îndeplinit în lupta împotriva unei corupţii generalizate şi reforme judiciare.

Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, aprecia în septembrie că Ucraina a realizat ”progrese mari” în acest sens.

Însă negocierile pot dura mult timp până să conducă la o aderare.

Cinci ţări din Balcanii de Vest - Albania, Bosnia-Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia - au, la rândul lor, statutul de stat candidat la aderarea la UE.

Unele dintre ele au început negocieri de aderare şi în urmă cu peste zece ani.

REFORMAREA UE

În total 17 miniştri sau reprezentanţi ai Afacerilor Externe se află la Berlin, la invitaţia şefei diplomaţiei germane Annalena Baerbock, pentru a discuta despre extinderea şi o reformare a UE, potrivit Ministerului german de Externe.

Turcia este reprezentată la această reuniune.

În vederea garantării unei capacităţi a UE de a acţiona în vederea unei continuări a extinderii, Annalena Baerbock a pledat în favoarea adoptării mai multor decizii cu un vot al unei majorităţi a statelor membre UE.

Ea a propus ca infracţiuni comise de către state membre UE - de exemplu în domeniul statului de drept - să fie sancţionate mai rapid şi ca ţările candidate la aderare să fie implicate mai devreme în procese decizionale ale UE.

Germania vrea ca nici Comisia Europeană (CE) şi nici Parlamentul European (PE) să nu crească în acest proces de aderare,

”Asta poate însemna că o ţară ca a mea, Germania, să fie pregătită se renunţe temporar la un post de comisar”, a declarat şefa diplomaţiei germane.

”Ştim, bineînţeles, că această idee este mai dificilă pentru statele mici, iar de aceea vrem să ne asigurăm că ele nu renunţă la dreptul lor la cuvânt în cadrul Comisiei”, a adăugat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.