Kremlinul anunţă miercuri că vrea să verifice ”autenticitatea” ”imaginilor oribile” ale unei înregistrări video care surprinde decapitarea unui priozonier din Ucraina aparent de către combatanţi ruşi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În lumea «fakenews» în care trăim, trebuie să ne asigurăm de autenticitatea acestui video”, a declarat presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat ”execuţia unui captiv ucrainean”, într-un mesaj difuzat pe Telegram.

”Este un video al Rusiei aşa cum este ea. Toată lumea trebuie să reacţioneze. Fiecare lider. Noi nu vom uita nimic. Înfrângerea terorii este necesară”, a declarat el, evocându-i pe ”monştii” ruşi.

Această înregistrare video nu a fost autentificată până în prezent.

Serviciile ucrainene de informaţii au deschis o anchetă în Ucraina.

Au fost publicate două înregistrări video.

Prima înregistrare surprinde două cadavre ale unor ucraineni, potrivit uniformelor pe care le poartă, decapitaţi şi culcaţi lângă un vehicul militar răsturnat.

”Ei i-au ucis. Cineva s-a apropiat de ei. S-au apropiat de ei şi le-au tăiat capul”, glumeşte una dintre vocile din spatele camerei, în rusă.

Acestor militari pare să le fi fost tăiate şi mâinile.

Niciun loc nu poate fi identificat, în pofida faptului că reţele proruse dau asigurări că videoul ar putea fi filnat în apropiere de Bahmut, unde se desfăşoară lupte de aproape un an.

În a doua înregistrare - al cărei loc şi a cărei autenticitate nu au fost determinate - apare un militar care ar putea să fie rus, legând un bărbat şi apoi decapitându-l.

Ţipetele bărbatului legat arată că era în viaţă când a fost executat.

Mai mulţi navigatori fac o paralelă cu Statul Islamic (SI).

Zelenski pare să se refere la această înregistrare video.

Potrivit publicaţiei The Insider, un ziar rusesc independent, înregistrarea video a fost publicată de către Vladislav Pozdniakov - care a înfiinţat o mişcare împotriva lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) şi antifeministă, pe canalul său Telegram.

Înregistrarea a fost publicată apoi pe mai multe reţele proruse.

Un consilier prezidenţial ucrainean, Andrii Iermak, a reacţionat pe Telegram.

El cere ca Rusia să nu mai prezideze Consiliul de Securitate al ONU.

”teroriştii ruşi trebuie să fie expulzaţi din Ucraina şi din ONU şi să dea socoteaklă pentru crimele lor”, cere, la rândul său, ministrul ucrainhean de Externe Dmitro Kuleba.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.