Kremlinul a calificat marţi drept "foarte satisfăcătoare" comentariile Papei Francisc care i-a îndemnat pe tinerii ruşi să îşi amintească de istoria lor ţaristă, în timp ce Vaticanul a transmis că intenţia Sfântului Părinte nu a fost de a glorifica imperialismul rusesc, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Papa Francisc a fost criticat pentru că săptămâna trecută le-a spus tinerilor ruşi să-şi amintească de faptul că sunt moştenitorii unor ţari din trecut, precum Petru cel Mare, pe care preşedintele Vladimir Putin l-a dat ca exemplu pentru a justifica acţiunile Moscovei în Ucraina. Guvernul ucrainean a declarat că aceste comentarii, pe care Francisc le-a făcut într-un discurs video în direct către tinerii catolici reuniţi la Sankt Petersburg, sunt "profund regretabile".

În timp ce Vaticanul a emis marţi o declaraţie în care afirmă că Papa nu a avut intenţia de a glorifica imperialismul rusesc, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, l-a lăudat pe Papă în timpul unui briefing de presă, afirmând că statul rus are într-adevăr o moştenire bogată şi că este bine că Papa cunoaşte istoria Rusiei.

"Suveranul pontif cunoaşte istoria Rusiei şi acest lucru este foarte bun", a declarat Peskov. "Istoria noastră are rădăcini adânci, iar moştenirea noastră nu se limitează la Petru (cel Mare) sau Ecaterina, este mult mai veche", a comentat purtătorul de cuvânt al lui Putin. "Ceea ce statul, grupurile de activişti, profesorii din şcoli şi universităţile fac acum este să transmită această moştenire tinerilor noştri, reamintindu-le-o", a adăugat Peskov. "Iar faptul că suveranul pontif sună la unison cu aceste eforturi este foarte, foarte mulţumitor", a completat el.

Istoric, ruşii îşi trag originile naţiunii lor de la un grup de principate medievale centrate în jurul Kievului, cunoscute sub numele de Kievan sau Kiivan Rus. Putin a încercat să nege faptul că Ucraina are vreo tradiţie de statalitate şi a spus că ruşii şi ucrainenii sunt un singur popor, în ceea ce cercetătorii ucraineni şi occidentali au numit o viziune falsă şi interesată asupra istoriei.

VATICANUL SIMTE NEVOIA UNOR PRECIZĂRI

Papa Francisc nu a avut intenţia de a glorifica imperialismul rusesc atunci când i-a lăudat pe ţarii care au extins imperiul rus, a declarat marţi Vaticanul, după ce remarcile sale au fost criticate de Ucraina.

Francisc le-a spus tinerilor ruşi, în remarci spontane rostite după un discurs susţinut vineri prin transmisiune video, să îşi amintească faptul că sunt moştenitorii ţarilor din trecut, precum Petru I şi Ecaterina a II-a.
 
Cei doi ţari au extins imperiul rus în secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, inclusiv prin cucerirea unor părţi din Ucraina, iar preşedintele Vladimir Putin s-a referit la moştenirea lor pentru a-şi justifica invazia şi anexarea teritoriului ucrainean anul trecut.
 
"Papa a intenţionat să încurajeze tinerii să păstreze şi să promoveze tot ceea ce este pozitiv în marea moştenire culturală şi spirituală rusă şi, cu siguranţă, nu să exalte logica imperialistă şi personalităţile guvernamentale pentru a indica unele perioade istorice de referinţă", a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.