Kremlinul consideră joi ”ciudat” faptul că un oficial ucrainean de rang înalt afirmă că o sosie a lui Vladimir Putin s-a dus de curând în teritorii ucrainene ocupate de Rusia şi nu preşedintele rus însuşi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pot să spun că aceste declaraţii sunt cel puţin ciudate”, a declarat presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, care reacţiona astfel în urma unor acuzaţii ucrainene.

Secretarul Consiliului Naţional ucrainean de Securitate Oleksii Danilov a apreciat miercuri seara că vizita liderului de la Kremlin în partea ocupată a regiunii Herson este o înscenare şi că, în realitate, presei i s-a arătat o sosie a liderului rus.

”Nu era Putin acolo”, a declarat el la televiziune.

”Era o sosie. este un lucru binecunoscut”, a subliniat oficialul.

Potrivit Kremlinului, preşedintele rus a efectuat în urmă cu câteva zile vizite în zone ocupate de către armata rusă în regiunile ucrainene Herson şi Lugansk, a doua sa vizită în zona de conflict, după cea din martie, în Crimeea şi la Mariupol.

El a rămas în cartierele generale militare, fără să se apropie de front şi fără să se întâlnească cu militari sau cu civili.

Zvonuri despre o recurgere la sosii ale lui Vladimir Putin circulă de mai mulţi ani, la fel ca şi despre starea sănătăţii acestuia.

Ele sunt alimentate de foarte rarele apariţii publice ale liderului de la Kremlin - de la începutul pandemiei covid-19.

Şeful statului rus trăieşte, în continuare, sub un regim sanitar strict.

La Forumul Economic de la Davos (WEF), preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a evocat posibilitatea ca omologul său rus Vladimir Putin să fi murit şi să fi fost înlocuit cu o dublură.

”Nu reuşesc să stabilesc dacă este cu adevărat în viaţă, dacă el ia deciziile sau altcineva”, tuna Zelenski.

În februarie 2020, Putin declara că s-a opus, în anii 2000, ca serviciile sale să recurgă la sosii pentru a-i asigura securitatea, în contextul în care Rusia se afla în epoca unor atentate.

De la pandemia covid-19, Vladimir Putin apare în general la televiziune, participând - singur - în biroul, său la videoconferinţe.

De atunci, la fiecare ieşire, navigatori pe Internet analizează în detaşiu înregistrări video şi fotografii, cu scopul de a stabili dacă este vorba despre preşedintele rus sau despre o dublură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.