Kremlinul condideră ”foarte importantă” o întâlnire, luni seara, la Moscova, între preşedinţii francez Emmanuel Macon şi rus Vladimir Putin, însă nu anticipează ”progrese majore” în vederea unei dezescaladări a crizei ruso-occidentale în centrul căreia se află Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Situaţia este prea complexă pentru a aşetpta progrese decisive după o singură întâlnire”, declară un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Preşedintele francez Emmanuel ”Macon i-a transmis (preşedintelui rus Vladimir) Putin că vine cu idei în căutarea unei destinderi”, a precizat el.

Şeful statului francez a discutat la telefon, timp de 40 de minute, duminică seara, cu omologul său american Joe Biden, în cadrul unei consultări înaintea vizitelor sale la Moscova, luni, şi la Kiev, marţi, unde urmează să fie primit de către Volodimir Zelenski,a anunţat Palatul Élysée.

Macon a anunţat că urmează ”să discute termenii dezescaladării” la frontiera Ucrainei, unde Occidentul acuză Moscova că a comasat zeci de mii de militari în vederea unei eventuale invazii, acuzaţii pe care Rusia le dezminte şi afirmă că crea doar să-şi garanteze securitatea.

El a dscutatîn weekend cu premierul britanic Boris Johnson, cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi cu liderii celor trei ţări baltice, preşedintele lituanian Gitana Nauseda şi premierii leton Krisjanis Karin şi eston Kaja Kallas.

El a discutat cu Biden şi marţi, când şi-au exprimat ”susţinerea faţă de suveranitatea li integritatea teritorială a Ucrainei” şi s-au angajat să rămână ”în contact strâns” în acest dosar, potrivit Casei Albe. ”Ei au convent să vorbească din nou în curând”, a precizat duminică Palatul Elysée.

”Trebuie să fim realişti”, a îndemnat Macron la Journal du dimanche (JDD).

”Nu vom obţine gesturi unilaterale” din partea Rusiei, ”însă este indispensabil să evităm o degradare a situaţiei, înainte de a construi mecanisme şi gesturi de încredere reciprocă”, subliniază Macron.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.